Modellezték a cipőbombás robbantás tervét

Nyilvánosságra hozták azokat a felvételeket, amelyeken az látható, hogy mi történt volna, ha a cipőbombás merénylőnek sikerül felrobbantania a sarkába épített szerkezetet egy amerikai repülő fedélzetén. A robbanás szétvetette volna a gép törzsét.

Óriási pusztítást vitt volna véghez az a bomba, amit Richard Ried csempészett föl cipőjében 2001 végén egy Párizsból Miamiba tartó repülőgépre. Az American Airlines-gép 197 utasa és a személyzet nem élte volna túl a robbanást és a zuhanást.

A brit állampolgárságú, iszlám vallású férfi az óceán fölött akarta felrobbantani a cipősarkába épített szerkezetet. Az utasok és a személyzet végül lefogták, amikor a férfi meg akarta gyújtani a sarokból kilógó gyutacsot.

A hét végén nyilvánosságra hozták azokat a felvételeket, amelyeken az látható, hogy mi történt volna, ha a robbanás bekövetkezik. Egy katonai bázison üres repülőn robbantottak fel a cipőbombával azonos szerkezetet. A robbanás szétvetette a gép törzsét.

Ried novemberben kezdődött perében bűnösnek vallotta magát, állítása szerint azért, hogy családját megóvja a kellemetlenségektől. Az ügyész életfogytiglani börtönt kért Riedre. A videófelvételeket a következő tárgyaláson tekinti meg a bíróság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK