Zemant jelölik cseh államfőnek

Milos Zeman volt miniszterelnököt, a cseh szociáldemokraták volt elnökét jelölte pártja államfőnek a cseh elnökválasztás második fordulójára, miután a párt eddigi jelöltje gyengén szerepelt az első fordulóban. Elemzők szerint a bejelentés azt is jelenti, hogy Vladimír Spidla kormányfő pozíciói saját pártján belül jelentősen gyengültek.

A cseh elnökválasztás első fordulójában nagyon gyengén szerepelt Jaroslav Bures szociáldemokrata jelölt, akit még saját pártja képviselői és szenátorai sem támogattak maradéktalanul.

A következő, január 24-dikei elnökválasztási fordulóban Zeman ellenfele várhatóan egyedül Vaclav Klaus, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt jelöltje lesz, aki az első forduló mindhárom szavazásán többséget kapott, de a nem elegendőt ahhoz, hogy Havel elnök utódja legyen.

Ha a második fordulóban, a parlament alsó- és felsőházának együttes ülésén sem választanak elnököt, akkor a parlament várhatóan megváltoztatja a törvényt, és bevezeti a közvetlen elnökválasztást.

Elemzők szerint Zeman jelölése azt is jelenti, hogy Vladimír Spidla miniszterelnök támogatottsága a szociáldemokrata pártban jelentősen csökkent, mert a kormányfő mindvégig ellenezte elődje jelölését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK