Blix szerint nyugtalanítóak az iraki dokumentumok

Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője szerint nyugtalanítóak azok az urándúsításról szóló dokumentumok, amelyeket egy iraki atomtudós házában találtak az ENSZ-szakértők. A 3000 oldalas dokumentumról a bagdadi vezetés korábban ugyanis nem tett említést. Blix vasárnap érkezett Irakban. A vasárnapi eszmecsere után a résztvevők nem árultak el konkrétumokat. Egyelőre csak annyit tudni, hogy hétfőn reggel folytatódnak a tanácskozások. El-Baradei mindenesetre "jó és alkotó légkörű" tárgyalásokról beszélt néhány mondatos összegzésében.

Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője vasárnap megérkezett Irakba. Az iraki atomtudós házában talált üres vegyi robbanófej és a 3000 oldalas dokumentumköteg ugyanis arra utal, hogy Bagdad folytatja a tiltott fegyverprogramot, és mégiscsak van lehetőségük az irakiaknak atomfegyver előállítására.

Blix már Cipruson, Irakba utazása előtt aggasztónak nevezte a helyzetet, mert előfordulhat, hogy további dokumentumok, tervek is léteznek.

A vasárnapi eszmecsere után sem Baradei, sem az iraki résztvevők - Amer al-Szaadi elnöki tanácsadó és az iraki fegyverzetellenőrzési hivatalt vezető Hosszam Mohamed Amin tábornok - nem árultak el konkrétumokat,. Egyelőre csak annyit tudni, hogy hétfőn reggel folytatódnak a tanácskozások. El-Baradei mindenesetre "jó és alkotó légkörű" tárgyalásokról beszélt néhány mondatos összegzésében.

"Kifutunk az időből"

Blix, akit iraki útján elkíséri Mohamed el-Baradeij, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója is, szombaton azt mondta: Bagdadnak ezután sokkal erősebben meg kell győznie a világot arról, hogy nem rejteget tömegpusztító fegyvert. Blix arról is panaszkodot, hogy az iarkiak nem működnek velük együtt elég hatékonyan, annak ellenére, hogy többször felhívták a figyelmüket az ügy komolyságára.

Mohamed el-Baradeij attól tart, hogy kifutnak az időből, hiszen a nemzetközi közösségek egyre türelmetlenebbek. A vizsgálatokat január 27-én fejezik be, ekkor jár le az ENSZ-től kapott mandátumuk. Az USA berlini nagykövete el-Baradej nyilatkozata után egy német TV-társaságnak viszont azt mondta, hogy Amerika hajlandó lenne meghosszabbítani az ellenőrök mandátumát, ha hat hónapnál kevesebb időt kérnének.

Az iraki tudós otthonában megtalált 3000 oldalas dokumentumköteg, az országban található fejlett nukleáris technológiára utalhat. A dokumentum nagy része a lézeres urándúsításról szól - az urán íly módon módosítva egy nukleáris fegyver egyik alapkelléke. "nem eg füstölgő fegyvert találtunk. Mégis, megnőtt az igény arra, hogy még körültekintőbben járjunk el" - mondta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója. "Az irakiaknak sokkal aktívabban együtt kell működniük a továbbiakban, hogy rajtunk keresztül demonstrálják tisztaságukat a nemzetközi közösségnek" - tette hozzá.

Az iarki tudós, akinek a házában megtalálták az iratokat tagadta, hogy azoknak bármi közük lenne a korábbi nukleárisfegyver-programhoz. Azt állította, hogy a papírok csupán személyes feljegyzései, és megvádolta az ENSZ munkatársait azzal, hogy téves következtetéseket vonnak le.

Szaddam Huszein: a világ velünk van

Szaddam Huszein iraki vezető szerint az, hogy több országban is az esetleges irak elleni háború ellen tüntettek a tömegek, bizonyítja, hogy az emberek többsége velük érez.

Washingtonban 50 ezren tüntettek a háború ellen, de az utcára vonultak San Franciscóban, Moszkvában, Londonban, Tokióban, Beirutban és Buenos Airesben is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK