Egy brit lap ellenszegül Schröder tilalmának

Egy brit lap németországi kiadója pert vesztett Gerhardt Schröder német kancellár ellen. Schröder ezután megtiltotta, hogy a hírt megismételjék Németországban. A brit lap ugyanakkor Angkliában megismételte a hírt, mondván: Schröder csak Németországban parancsolgathat.

Néhány nappal ezelőtt Gerhard Schröder német kancellár pert nyert hazájában a Mail in Sunday kiadója, az Associated Newspapers ellen. A lap ugyanis Nagy-Britanniában azt állította, hogy a kancellárt szoros viszony fűzi egy német tévés műsorvezetőhöz. A lap Németországban is megjelent. A lapot eltiltották a további jogsértéstől, és a Németországban is működő kiadót 234 ezer eurós bírságra ítélték. Schröder pedig felszólította a médiát, hogy ne írkáljon a magánéletéről - írta a BBC.

A Mail in Sunday nevű brit lap megismételte a műsorvezetővel kapcsolatos információt, mondván, hogy a bírósági döntés és Schröder utasítása csak Németországban érvényes, így a hírt Angliában leírhatják.

A brit lap szerkesztője közölte: szerinte minden joguk megvan arra, hogy közöljék a hírt. Hozzátette: Schröder nem használhatja a német bíróságot arra, hogy megmondja, ki mit tehet és mit nem. "Schröder egy fontos európai vezető, és az olvasóinknak joguk van minden hírről értesülni, ami vele kapcsolatos" - állította a szerkesztő. "Nem veszünk órákat a kancellártól vagy a német bíróságtól a sajtószabadságot illetően" - tette hozzá.