Mozgósították a brit hadsereget

A brit védelmi miniszter hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy mozgósította a szárazföldi erők nagy részét. A haditengerészet egységei már korábban útnak indultak Irak felé, így most összesen 30 ezer brit katona tart az Perzsa-öbölbe.

A húsz éve nem látott mértékű haditengerészeti erőösszevonás után a brit szárazföldi haderők jelentős mozgósítását is bejelentette hétfő délután a brit védelmi miniszter.

Geoff Hoon az előzetes várakozásoknak megfelelően a londoni alsóházban közölte a képviselőkkel, hogy a most útnak indítandó erőkkel együtt összesen 30 ezer brit katona vonul fel a Perzsa-öböl térségében, 120 Challenger II harckocsival kiegészítve.

Közölte azt is, hogy a közeljövőben tartalékosok behívására is számítani lehet, de ennek részleteit későbbre ígérte. Hoon bejelentése szerint a nagyarányú mozgósítás nem azonos a brit haderő háborúba küldésével, még van mód a békés megoldásra, ha ezt Bagdadban is így gondolják.

A hétfői bejelentés előtt már egy héttel úton volt - hivatalosan egyelőre a Földközi-tenger keleti medencéje felé, de a kormány által sem cáfolt hírek szerint öbölbeli végleges úti céllal - a falklandi háború óta összeállított legnagyobb brit haditengerészeti expedíciós flotta, élén egy repülőgép- és egy helikopter-hordozóval, valamint egy nukleáris meghajtású tengeralattjáróval.

KAPCSOLÓDÓ CIKK