Németország: magánügy a kancellár házassága

Győzelmet aratott kedden a bíróságon Gerhard Schröder német kancellár abban a vitában, hogy szabad-e a sajtónak híreszteléseket terjesztenie házasságáról.

Az Odera menti Frankfurtban megjelenő Märkische Oderzeitung című lap december elején egyebek között azt állította, hogy Schröder házassága enyhén szólva nem harmonikus, a kancellár nem mindig tölti az éjszakát a közös házban, amikor odahaza, Hannoverben tartózkodik. Az írás az ulmi Südwest Pressében is megjelent.

A bíróság Schröder panaszának helyt adva elrendelte a cikk terjesztésének leállítását. A berlini bírósági testület kedden ezt a rendelkezést hagyta jóvá. Az elnöklő bíró, Michael Mauck szerint a cikk a privátszférát érinti, úgymond nem fűződik közérdek híresztelések, pletykák terjesztéséhez, híresztelésekkel "bárkit ki lehet készíteni".

Schröder ügyvédje, Michael Nesselhauf folytatást ígér: a következő szakaszban a lapnak be kell bizonyítania, hogy tudósítása helytálló, nem kérheti azonban a Schröder házaspár tanúként való meghallgatását.

Schröder negyedik házasságban él, mostani felesége, Doris Schröder-Köpf korábban újságíró volt.

Az év elején egy sajtóértekezleten a kancellár azt fejtegette, hogy a sajtónak jogában áll a magánéletével foglalkoznia, "de nincs joga hazudnia". A német sajtó egy része angol bulvárlapokból, jelesül a Mail on Sundayből él, amely már kétszer is foglalkozott a berlini kancellár házasságának állítólagos titkaival. Schröder az angol kiadvány ellen is fellépett bírósági úton.

A Märkische Oderzeitung ügyvédje kedden azt javasolta, hogy a kancellár és a vidéki lap ássa el a csatabárdot, ám Schröder, ügyvédje szavaiból ítélve, ragaszkodik a folytatáshoz.

A német kancellár magánéletében nem ez az első jogi eset sajtóval szemben: legutóbb a haja színe, vagyis az hogy festi-e haját vagy sem, foglalkoztatta Justitiát.