A dél-afrikai elnök közvetlen közeléből származott az Olof Palme megölésére vonatkozó utasítás - állítják egykori dél-afrikai katonatisztek. A svéd miniszterelnököt eredetileg konferencián akarták megölni, végül azonban egy stockholmi utcán végeztek vele 1986-ban.

Bizonyítékok vannak arra, hogy a dél-afrikai apartheid rendszer vezetése felelős Olfo Palme svéd miniszterelnök 1986-os meggyilkolásáért, állítják egykori dél-afrikai tisztek.

Az 1985 novemberében keltezett katonai dokumentum szerint Palme gyilkosa egy dél-afrikai titkosügynök volt, aki közvetlenül Botha elnök biztonsági tanácsadójától kapta az utasításokat.

Az iratot - amelyen nem szerepel a tanácsadó neve - Craig Williamsonnak, a titkosrendőrség műveleti vezetőjének címezték, akinek neve már a korábbi nyomozás idején is felmerült a gyilkossággal kapcsolatban - írta a The Times.

A "Csúzli" fedőnevű akcióra hivatkozó dokumentum szerint a dél-afrikaiak azt tervezték, hogy a svéd kormányfőt 1986 február 21. és 23. között ölik meg, amikor apartheid-ellenes konferencián vett részt. A miniszterelnököt végül február 28-án gyilkolták meg Stockholmban, amikor hazafelé tartott egy mozielőadásról.

A svéd sajtóban megjelent állítások alapja az a kutatás, amelyet egykori magas rangú dél-afrikai tisztek végeztek. A katonák régi dokumentumokat vizsgáltak át, és ügynökökkel is készítettek interjúkat.

A kutatómunkát Kent Aljandet svéd üzletember, és Tommy Lindstrom egykori rendőrfőnök finanszírozta.