Palesztin fegyveresek megöltek három izraelit csütörtök este egy ciszjordániai zsidó település közelében, nem messze Hebrontól.

Szemtanúk és izraeli orvosi források szerint a támadás Bét-Hagai település közelében történt, Hebrontól öt kilométerre délre, a várost körülvevő hegyek között. A palesztinok egy gépkocsira nyitottak tüzet a zsidó településtől nem messze. A televízió jelentése szerint sok katona kezdett hozzá a térség átkutatásához.

A Hebron környéki zsidó enklávéban három telepen összesen 450 telepes él, ami rendszeresen okoz konfliktust a palesztinokkal. Ariel Saron izraeli miniszterelnök korábban kijelentette: a zsidó telepesek nem adják fel a Hebron környéki szent helyet, tekintettel arra, hogy ott van a pátriárkák síremléke, ahol a hagyomány szerint Ábrahámot, Izsákot és Jákobot eltemették.

A palesztinok mindössze öt nappal az izraeli választások előtt hajtották végre támadásukat. Hebron környékén tavaly november 16-a óta különösen feszült a helyzet: akkor tizenkét izraeli katonával végeztek palesztinok.

Az újabb támadás után az AFP adatai szerint 2880-ra emelkedett a 2000 szeptembere óta tartó erőszakos cselekmények halálos áldozatainak száma. 2137 palesztin és 687 izraeli vesztette életét támadások és merényletek következtében.