Al-Kaida-tagokat fogtak el Spanyolországban

Az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet 19 feltételezett tagját vette őrizetbe pénteken a spanyol rendőrség Barcelonában és környékén. A belügyminisztérium szóvivője szerint az akció - amelyet a francia hatóságokkal együttműködve készítettek elő - mintegy 150 rendőr részvételével zajlott 15 helyszínen.

Az akciót Guillermo Ruíz Polanco, a legfelsőbb bíróság vizsgálóbírója rendelte el. Az északkelet-spanyolországi Katalóniában kiépített al-Kaida-sejtek feltérképezéséhez és felszámolásához mintegy másfél évvel ezelőtt láttak hozzá a hatóságok, akkortájt, amikor a legfelsőbb bíróság telefonok lehallgatására adott engedélyt - közölték bírósági források.

Spanyolországban 2001 óta több mint húsz al-Kaida-kapcsolatokkal vádolt személyt tartóztattak le, köztük nyolc olyan férfit, aki szerepet játszott a 2001. szeptember 11-én New York és Washington ellen elkövetett terrortámadás előkészítésében. Az azt megelőző nyáron sűrűn megfordult az ibériai országban Mohamed Atta, az eltérített repülőgépekkel végrehajtott támadás főszereplője is.

A spanyolországi al-Kaida-sejtek felgöngyölítésének ügyében eddig elrendelt letartóztatások egy részére szintén a katalán főváros, Barcelona térségében került sor, ahol jelentős számban élnek arab és észak-afrikai bevándorlók.

Algériai és csecsenföldi, sőt esetleg európai támadásokra szánt pokolgépeket és vegyi harci anyagokat foglaltak le a spanyol rendőrök Barcelonában és környékén az al-Kaida terrorista hálózat őrizetbe vett feltételezett tagjainál.

A gyanúsítottak ezenkívül a jelek szerint kapcsolatban álltak a tavaly októberben legalább 190 ember halálát okozó Bali szigeti terrortámadások háttérembereivel is.

Az őrizetbe vett személyek algériaiak és más észak-afrikaiak, akik Oszama bin Landen terrorista vezér táboraiban kaptak kiképzést, és "alvó terrorista sejteket" alkottak Spanyolországban. Néhányuk az Ima és Harc Szalafista Csoportja (GSPC) nevű szélsőséges algériai csoport tagjai.

José María Aznar spanyol miniszterelnök pénteki nyilatkozatában az iszlám terrorizmus elleni súlyos csapásnak nevezte a pénteki akciót.

A spanyol hatóságok a 15 lakás átvizsgálásánál találtak két hordó gyantaszerű vegyszert, valamint vegyi harci eszközökről szóló kézikönyveket, időzíthető gyújtószerkezetet, rádió adó-vevő készüléket, és hamisított útleveleket is lefoglaltak.

Angel Acebes Paniagua spanyol belügyminiszter szerint a most felgöngyölített spanyolországi hálózat tagjai kapcsolatban álltak a nemrégiben Franciaországban és Nagy-Britanniában őrizetbe vett terroristagyanús személyekkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK