Vegyi fegyvereket vetne be Irak a BBC szerint

Bagdad felkészíti a kulcsfontoságú alakulatait a vegyi fegyverek elleni védekezésre. A BBC birtokába került dokumentumot az iraki ellenzék csempészte ki az országból.

Vegyvédelmi felszereléssel látja el a hadsereg kulcsfontosságú alakulatait az iraki vezetés a BBC birtokába került dokumentumok szerint. A kézzel írt feljegyzésekben az ideggáz ellenszere, az atropin elosztását is említik, továbbá részletezik az Arab-öbölben tartózkodó hajók elleni támadás tervét is.

A BBC óvatosságra int a dokumentumokkal kapcsolatban: "nem biztos, hogy minden úgy igaz, ahogy le van írva, de nagyon valószínű".

A legutóbbi jelentések már valószínűsítették, hogy Iraknak vannak vegyi fegyverei. A katonai tervezők számolnak a lehetőséggel, hogy a bagdadi vezetés megkísérli repülőkből permetezve bevetni a vegyi fegyvereit.

Az állítólag a hadseregtől megszerzett dokumentumokat az Iraki Nemzeti Koalíció csempészte ki az országból. Az Iraki Nemzeti Koalíció tagjai korábban az iraki hadseregben szolgáltak. Emigrációban élnek azóta, hogy Szaddám Huszeinnel.

Paul Wolfowitz, az USA véldelmi miniszterének helyettese legutóbbi beszédében kijelentette, hogy Irak hazudik a fegyverkezési programját illetően.

Az USA sürgeti a katonai fellépést, míg korábban a szövetségeseinek számító államok egyre inkább ellenzik. Franciaország és Németország egyértelműen elzárkózott a háború elől. Kína és Oroszország kétségeit fogalmazta meg.

Az ENSZ fegyverellenőrei január 27-ig végzik munkájukat Irakban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK