Izrael széles körű katonai akciókat jelentett be

Izrael úgy határozott, hogy hadműveletek sorozatát indítja el a Gázai övezet északi részén, a katonai akciókkal a terrorista infrastruktúrára akarnak csapást mérni. A katonai akciók megkezdését Saul Mofaz védelmi miniszter jelentette be, miután Szdérot izraeli várost pénteken ebből a térségből rakétatámadás érte.

Szdérot várost Kasszám típusú, házilagos készítésű rakétákkal lőtték a Hamász fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám Brigádoknak a harcosai. A becsapódó rakéták személyi sérülést nem okoztak, csupán kisebb anyagi károk keletkeztek.

Közben Gáza térségében izraeli helikopterekről agyonlőttek két palesztint. A halottak egyike egy 45 éves nő volt. Az izraeli helikopterek összesen 11 rakétát lőttek ki, leromboltak egy fémüzemet, és megrongáltak egy kórházi épületet. Izraeli közlés szerint előzőleg palesztinok támadást intéztek egy katonai őrhely ellen. Az agyonlőtt asszony holttesténél kézigránátokat találtak.

Izraeli rakétatalálat ért pénteken egy 1882-ben létesült és kórházként is szolgáló anglikán templomot a Gázai övezetben, de a lövedék nem robbant fel. A rakéta átütötte a tetőt, és a templom padlóján másfél méteres kráter keletkezett. Személyi sérülés nem történt, de egy a kórházban ápolt nő szívrohamban meghalt. A jelentések szerint az izraeliek itt is egy fémüzemet akartak támadni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK