Szerbia: menesztették a kémfőnököt

A szerb kormány csütörtökön menesztette Andrija Savicot, a titkosszolgálat vezetőjét. Eltávolítása okáról még csak találgatások vannak, de leginkább a háborús bűnösök felkutatásának eredménytelensége szolgáltathatott okot a kémfőnök menesztésére.

Savicot 2001. őszén nevezték ki az állambiztonsági szolgálat(DB) élére. Elődjének azután kellett távoznia, hogy fellázadt a rendőrség úgynevezett "vörös sapkás" elitosztaga. A kommandósok akkoriban még a DB-nek voltak alárendelve, de a lázadás után a közbiztonsági szolgálat alárendeltségébe helyezték őket. Az egykor a Milosevic-rendszer tartópilléreként szolgáló állambiztonsági szolgálatot Savic kinevezése után átalakították, és átkeresztelték Biztonsági Információs Ügynökséggé (BIA).

Savic leváltását az RTS szerb állami televízió adta hírül csütörtök este. A tévé szerint néhány kormánytag is megerősítette, hogy az értesülés helytálló. A belgrádi tömegtájékoztatás egyelőre csak találgatja, hogy mi lehet a leváltás oka. A menesztést leginkább azzal magyarázzák, hogy a BIA rest volt a háborús bűnösök felkutatásában, ami pedig az Egyesült Államok keddi ultimátuma után sürgető feladattá vált Belgrád számára.

Washington figyelmeztette Belgrádot, hogy megvonja tőle pénzügyi támogatását, amennyiben a hatóságok március 31-ig nem adják ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűncselekményekkel vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb főparancsnokot és az úgynevezett "vukovári trojka" szökésben lévő két tagját, Veselin Sljivancanint és Miroslav Radicot.

Zoran Djindjic szerb kormányfő kételyeinek adott hangot, hogy az említett határidőre teljesíthető lenne Washington követelése. Belgrád nem tud arról, hogy Mladic Szerbiában tartózkodna - mondta Djindjic, hozzátéve: a BIA még Radic és Sljivancanin hollétét sem ismeri, pedig ők jugoszláv állampolgárok, s valószínű, hogy Szerbia területén tartózkodhatnak.