A brit polgároknak egyelőre alig 26 százaléka találta elég meggyőzőnek Tony Blair miniszterelnök érveit az Irak elleni háború mellett. Ezzel szemben 68 százalékuk nem lát Szaddám Huszein iraki elnökben olyan nagy veszélyt, amely indokolná a konfliktust. Londonból egy emeletes buszon brit és amerikai állampolgárok indultak Bagdadban, hogy "élő pajzsként" védelmezzék az irakiakat.

A The Sunday Times által ismertetett közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a britek 72 százaléka pártolja hazája részvételét egy olyan háborúban, amelyre az ENSZ ad megbízást. De csak 20 százalékuk gondolja, hogy a világszervezet felhatalmazása nélkül is hadra lehet kelni.

Mintegy hatvan pacifista indult szombaton Londonból emeletes autóbuszon Bagdadba, hogy amerikai támadás esetén "élő pajzsként" védelmezze Irakot. A brit, amerikai, ausztrál, új-zélandi, spanyol, belga és brazil önkéntesek az útiterv szerint február 8-án érkeznek az iraki fővárosba jellegzetes buszaikon, mintegy 4800 kilométer megtétele után. Eltökélték, hogy akkor is maradnak, ha bekövetkezik a készülő háború. Így az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kénytelen lenne saját állampolgárait bombázni. 

A pacifisták az AFP szerint azt remélik, hogy útközben - Párizsban, Genfben, Zürichben, Milánóban, Ljubljanában, Belgrádban, Szófiában, Isztambulban, Ankarában, Damaszkuszban vagy Ammánban - további társakat toborozhatnak önfeláldozó vállalkozásukhoz. Bagdadban főleg iskolákat és kórházakat kívánnak oltalmazni.