ENSZ-konvojra támadtak ismét Afganisztánban

Hat ember életét vesztett egy tűzpárbajban Afganisztánban, amikor támadás ért egy ENSZ gépjárműveket kísérő rendőrautót. A konvojban az ENSZ Menekültügyi Igazgatóságának munkatársai utaztak. A mostani nem az első támadás volt a világszervezet Afganisztánban tartózkodó munkatársai ellen.

A támadásra Dzsalalabadtól 40 kilométerre került sor. Két a konvojt kísérő rendőr már rögtön a támadás elején életét vesztette, a tűzpárbajban pedig további négy ember halt meg az első jelentések szerint. Az ENSZ munkatársai közül mindenki túlélte a támadást.

A rendőrség nem sokkal később letartóztatott egy embert, akit az akcióban való részvétellel gyanúsítanak. A BBC helyszíni tudósítója, Kylie Moris szerint a környék, ahol az akcióra sor került híres a banditatámadásokról, mivel a mákban gazdag vidéken sok bűnbanda él. Az ENSZ egyes tisztviselői szerint a támadást azért éppne az ENSZ gépjárművei ellen követték el, mert a világszervezet korábban betiltotta a több kábítószer alapanyagául szolgáló mák termesztését az országban, és a helyi bűnszervezetek így akarnak bosszútállni a döntés miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK