Nem lehet úgy megtisztítani egy épületet, hogy ne maradjanak radioaktív nyomok, s e részecskéket akkor is megtalálják, ha a mintavétel helyén a padlókat felszedték és a falakat savval maratták le - állítja egy amerikai vegyész, aki az iraki fegyverzetellenőrök által küldött minták elemzésében vesz részt.

"Lehetetlen egy épületet úgy megtisztítani, hogy ne találnánk semmit, ha korábban volt ott valami" - mondta a Kurier című bécsi lap vasárnapi számában David Donahue amerikai vegyész, aki az iraki fegyverzetellenőrök által a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Bécs melletti laboratóriumába küldött próbák vizsgálatában vesz részt.

A vegyészek és fizikusok a NAÜ Seibersdorfban lévő úgynevezett Clean - vagyis tiszta - laboratóriumában olyan radioaktív részecskéket keresnek, amelyek nagysága az emberi hajszál átmérőjének mintegy egyszázad részét teszi ki, s amelyek súlya nem haladja meg a pikogrammot, vagyis a gramm milliomod részének milliomod részét. Bizonyos radioaktív nyomok egyértelműen utalnak esetleges titkos nukleáris fegyverprogramokra, s ezért a vizsgálatok eredménye döntő befolyással lehet annak eldöntésére, hogy legyen vagy ne legyen háború. 

A seibersdorfihoz hasonló különleges "tiszta" laborokból legfeljebb tíz van a világon, s a bécsi székhelyű NAÜ intézménye 1995-ben több mint 4 millió dollárba került. A különleges szűrőberendezéseknek köszönhetően a labor 200 négyzetméteres területén mintegy tízezerszer kevesebb a porrészecske, mint egy átlagos irodában, vagyis gyakorlatilag nincsenek porrészecskék a levegőben. Így akadályozzák meg, hogy a mérési eredményeket külső hatások befolyásolják. A laborba csakis különleges módszerekkel megtisztított műanyag ruházatban lehet belépni. 

A fegyverzetellenőrök kis pamutszövet-darabokat küldenek, amelyekkel megtörölték a gyanús iraki laborok, gyárak, vagy raktárcsarnokok falát, vagy valamilyen más felületet. Seibersdorfban először azt mérik, kimutatható-e radioaktivitás a kendőcskén. Ezután röntgensugarakkal világítják át a darabot, s olyasféle képet nyernek róla, amely egy térképre emlékeztet: ott a legélénkebbek a színek, ahol a legtöbb az urán. Ez azonban nem elég: ki kell mutatni, hogy az urán vagy a plutónium mely izotópjáról van szó, s hogy ezek milyen mennyiségi kapcsolatban állnak egymással. Ezt az adatot egy olyan tömeg-spektrométer szolgáltatja, amely minden egyes részecskét letapogat. Ezt Donahue szerint úgy kell elképzelni, mint ha egy nagyváros egyik kerületének felületét sok millió azonos külsejű golyóval fednék be, s ezek között csak egy van, amely kívülről azonosnak látszik a többivel, de belül más. "Ezt az egyet meg tudjuk találni" - mondta a vegyész.

Az egyes részecskék vegyi összetételét elektronmikroszkóppal elemzik. Hogy az adott részecske jelez-e nukleáris fegyverprogramot, arra az U235 uránizotóp megjelenési sűrűsége utal: a természetes uránércben ebből az izotópból 0,7 százalék található, de nukleáris fegyverek előállításához jócskán sűríteni, dúsítani kell. 

Donahue 1991 óta dolgozik Bécsben, s az 1991-ben Irakban vett mintákban - amelyeket még egy régebbi laboratóriumban elemeztek - s az akkor Irakból küldött próbák segítségével ki lehetett mutatni a titkos nukleáris fegyverkezési program létét. Állította: nem lehet úgy megtisztítani egy épületet, hogy ne maradjanak radioaktív nyomok, s e részecskéket akkor is megtalálják, ha a mintavétel helyén a padlókat felszedték és a falakat savval maratták le. 

Minden egyes teszt-csomag hat pamutszövet-darabot, 12 plasztik zacskót, egy pár gumikesztyűt, egy filctollat és öntapadós címkéket tartalmaz, s a csomag egész tartalmát előzőleg elemzik, hogy nincs e jelen valamiféle szennyeződés. Minden próbához hat kendőcskét használnak fel: az egyiket Irak kapja, további kettő a NAŰ seibersdorfi laborjába és a maradék három más laboratóriumokba kerül. A próbákat kemény poliuretán habbal kibélelt, és a helyszínen leplombált fémdobozokban szállítják. A "tiszta" laboratóriumban azután csak a külső csomagolás elemzése után veszik ki további vizsgálat céljából a kendőket a plasztik zacskókból, hogy ezzel is kizárják a külső befolyást. 

Mivel egy próba elemzése hetekig eltart, Donahue úgy vélekedett: "Az iraki helyzet átfogó képének kialakításához az ellenőröknek még a következő hónapokban is mintákat kell gyűjteni."