Ma hallgatja meg a Biztonsági Tanács az ENSZ-főellenőrök jelentését iraki szakértőcsoportjaik első két hónapi vizsgálódásáról. Colin Powell amerikai külügyminiszter vasárnap arról beszélt, hogy nem indokolt a további tétlenség Irakkal szemben, és az Egyesült Államok akár egyedül is hajlandó megtámadni Irakot. Diplomaták szerint azonban az USA valószínűleg beleegyezik, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei még egy hónapot vizsgálódjanak Irakban.

New Yorkban Hans Blix, az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) elnöke és Mohammed el-Baradei, az Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója benyújtja első jelentését a Biztonsági Tanácsnak az iraki fegyverzetellenőrzésről. A tizenöt tagú testületben legalább kilenc szavazatra van szükség a határozatok elfogadásához. További feltétel, hogy az öt állandó tag közül egy se vétózza meg a határozatot.

A fegyverzetellenőrök tegnap is dolgoztak, de nem találtak semmit. Tony Blair brit kormányfő ugyanakkor úgy tudja, hogy Irakban 350 tonna vegyifegyver-alapanyag van, és 30 ezer lövedék a célba juttatásukra. Az amerikai külügyminiszter, Colin Powell pedig közölte: szükség esetén Washington egyedül is elbánik Szaddám Huszein iraki diktátorral.

Powell szerint egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy Irak a leszerelés mellett döntött volna. Ha Irak nem hajlandó önként lemondani fegyvereiről, akkor mások fogják lefegyverezni - mondta. A külügyminiszter ugyanakkor tagadta, hogy az Egyesült Államoknak gazdasági érdekeltségei és az olaj miatt lenne fontos Irak lerohanása. Nem várunk semmit magunk számára a támadástól, csak békét szeretnénk a térségben - fogalmazott. Powell bejelentette: tizenkét ország hajlandó az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül is támogatni az Egyesült Államokat egy Irak elleni támadásban.

Diplomaták szerint az USA azonban valószínűleg beleegyezik, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei még egy hónapot vizsgálódjanak Irakban - írja a Népszabadság. Feltételezések szerint Washington ez alatt az idő alatt rá tudja majd venni a Biztonsági Tanácsot az Irak elleni katonai akció engedélyezéséhez.

George Bush amerikai elnök kedden tartja szokásos évértékelő beszédét Washingtonban. Beszédében Bush várhatóan ismerteti az Irakkal kapcsolatos amerikai álláspont.