Biljana Plavsic, a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt boszniai szerb elnök hamarosan szabadlábon lesz - állítja egy szerbiai ügyvéd. Biljana Plavsic kérni fogja a hágai Nemzetközi Törvényszéket, hogy az ítélethirdetés után Svédországban tölthesse le a büntetését.

A hágai bíróság ezen határozatával tulajdonképpen szabadlábra is helyezi Plavsicot, mert Svédországban az ítélet súlyosságától függetlenül felmentik a büntetés letöltése alól a 72 évesnél idősebb elítélteket - közölte a Dnevnik című újvidéki lappal Svetozar Vujacic ügyvéd, aki a vád alá helyezett egykori szerb elnöknek, Milan Milutinovicnak volt a tanácsadója.

Vujacic szerint korántsem véletlen az, hogy a hágai törvényszék ez idáig nem hirdetett ítéletet, s megvárta, amíg a bűnbánó vádlott betölti 72. életévét.

Az ügyvéd rámutat arra, hogy Hága Plavsic asszony érdekében több ízben is hajlandó volt megszegni a törvényszék alapszabályát. Egyrészt Plavsic mindvégig, egészen az ítélethirdetésig szabadlábon volt, noha a bíróság statútuma szerint csakis a per kezdetéig lehetett volna. Példa nélküli volt az is - mondja az ügyvéd -, hogy Plavsic asszony vádlottként videotelefonon át tett vallomást a bíróság előtt.

Biljana Plavsic önként adta fel magát a hágai törvényszéknek, tavaly októberben bűnösnek vallotta magát emberiség elleni bűntettek egy rendbeli elkövetésében, aminek fejében az ügyészség lemondott az összes többi vádpontról, beleértve a népirtás vádját is. A volt magas rangú boszniai szerb politikus decemberi vallomásában Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfőt nevezte meg a Boszniában elkövetett etnikai tisztogatások fő felelősének.

Az ügyészség tizenöttől huszonöt évig terjedő börtönbüntetést kért a vádlottra. A törvényszék hamarosan ítéletet hirdet.