2004-ben 350 milliárd kell az agrárium versenyképességéhez

Az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet (AKII) szerint ahhoz, hogy az agrárágazat pozíciói ne romoljanak az európai uniós csatlakozás évében, 2004-ben legalább 350 milliárd forintos támogatásra volna szükség - hangzott el egy budapesti szakmai konzultáción.

Csapó Mihály, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) ágazati kapcsolatok főosztályának főosztályvezető-helyettese ugyanakkor rámutatott: Magyarország 2004-ben az Európai Uniótól legfeljebb mintegy 156 milliárd forintos támogatásra számíthat. Ebből is mintegy 23-24 milliárd forintot tesz ki az úgynevezett társfinanszírozás. Így a jövő évben az agrárágazat támogatására valamivel több mint 130 milliárd forintot - mintegy 550 millió eurót - kaphat Magyarország.

A főosztályvezető-helyettes ismertette, hogy a szaktárca adatai szerint a múlt évben az FVM 177 támogatási jogcímen adott anyagi segítséget a gazdálkodóknak.

Ezeknek a jogcímeknek átvizsgálásuk után 8,1 százaléka bizonyult teljes mértékben EU-konformnak. Emellett 18 százalékuk kisebb, míg 24 százalékuk jelentősebb átalakítást követően EU-konformmá lett volna tehető. Így a magyar agrártámogatási rendszer valamivel több mint 50 százaléka felelt volna meg kisebb-nagyobb módosításokkal az uniós elvárásoknak.

A magyar támogatásoknak a felmérés szerint 27-28 százaléka lett volna megtartható nemzeti támogatási keretben az uniós elvárások szerint.

Csapó Mihály elmondta azt is, hogy jövőre a magyar agráriumban tevékenykedők közvetlen támogatásokhoz, a társfinanszírozás körébe tartozó anyagi forrásokhoz, valamint az EU által engedélyezett nemzeti támogatási formákból juthatnak anyagi segítséghez.

A közvetlen támogatási formákra - lényegében termelési és piaci támogatásokra - Magyarországnak semmilyen ráhatása nem lesz, ez közvetlenül az EU kasszájából érkezik. Ez az a bizonyos 25 százalékos közvetlen támogatás, amelyet a koppenhágai csúcsot követően megkapott Magyarország. A közvetlen támogatásokat még kiegészíti egy gabonaintervenciós és egy exporttámogatási rendszer, amelyhez csatlakoznak a speciális termékpálya-szabályozások.

A társfinanszírozási körbe lényegében az agrár- és vidékfejlesztési támogatások sorolhatók. Az előadó kiemelte, hogy ezek a támogatási formák az EU által elfogadott nemzeti fejlesztési terv alapján működtethetők.

Ezen belül a jövedelemtermelő beruházásokhoz 35 százalékos, egyéb vidékfejlesztő beruházásokhoz pedig akár 80 százalékos EU-forrás is igényelhető. E támogatási körbe tartozik egyebek között a gazdasági versenyképesség növelése, a fiatal gazdák támogatása és az agrárlogisztika fejlesztése. Ezen a jogcímen lesz támogatható a fenntartható fejlődés, az agrár-környezetvédelem, továbbá a társadalmi kohézió fejlesztése, vagyis minden vidékfejlesztéssel összefüggő téma.

Nemzeti támogatási forrásból lehet majd finanszírozni azokat a belépés előtt már megvolt támogatási jogcímeket, amelyeket az Európai Unió jóváhagyott. E támogatási körbe sorolta Csapó Mihály a baromfi- és a sertéságazat várható támogatását.

Emellett lesznek olyan támogatási formák amelyeket az EU-csatlakozás után már nem lehet alkalmazni - mondta a főosztályvezető-helyettes.