Arafat találkozna Saronnal

Jasszer Arafat palesztin elnök kész azonnal találkozni Izrael újraválasztott miniszterelnökével, Ariel Saronnal és visszatérni a tárgyalóasztalhoz, hogy véget vessenek a több mint két éve tartó konfliktusnak.

"Már ma este" - mondta Arafat az izraeli Channel Ten televíziónak adott nyilatkozatában arra a kérdésre válaszolva, hogy leülne-e tárgyalni Saronnal a keddi izraeli választáson aratott győzelme után. "Kitartunk amellett, hogy a lehető leghamarabb vissza kell térni a tárgyalásokhoz" - toldotta meg.

Arafat ugyancsak kérdésre felelve azt állította, hogy kész közzétenni egy általános fegyverszünetről szóló felhívást. "Ne felejtsék el, mi ezt már nem egyszer bejelentettük, minden területre vonatkozóan. Egyértelműek voltunk és reméljük, hogy ennek nyomán a béke haladéktalanul megvalósul a béke földjén" - mondta a palesztin elnök.

Saron, aki elutasítja a találkozót Arafattal, egyelőre nem kommentálta a palesztin elnök kijelentéseit. Az izraeli kormányfő korábban "irrelevánsnak" nevezte Arafatot, megvádolta, hogy valójában ő áll az izraeliek elleni palesztin támadások mögött. Ezért elmozdítását feltételül szabta a tárgyalások felújításához.

Saron jobboldali Likud pártja fölényes győzelmét a keddi parlamenti választáson elsősorban a palesztin felkeléssel szembeni kemény fellépésének tulajdonítja.

Izraeliek százai vesztették életüket öngyilkos merénylők robbantásaiban, amelyeket a függetlenségért indított, 28 hónapja tartó palesztin felkelésben élen járó militánsok hajtottak végre. Saron az Izrael elleni támadások szítását veti Arafat szemére, amit a palesztin elnök következetesen tagad.

KAPCSOLÓDÓ CIKK