Bocsaikat hátrahagyva lakott területeken keresnek vizet Ausztráliában a koalamackók, amelyek szervezete nagyon kiszáradt a csaknem egy éve tartó aszályos időjárásban.

Nancy Small, aki a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales szövetségi állambeli Gunnedah városában egy koalák számára fenntartott állatmenhelyet vezet, a Reutersnek csütörtökön elmondta: a hosszan tartó szárazság miatt a mackók az élőhelyükül szolgáló eukaliptusz fák leveleiből nem jutnak elég folyadékhoz. Más vízlelőhely híján ezért az erdőnek hátat fordítva bemerészkednek a városokba, falvakba, hogy csöpögő kerti csapoknál, locsolóknál oltsák kínzó szomjukat. Az anyamackók bocsaikat is sorsukra hagyják. A helyi lakosok úgy segítenek rajtuk, hogy vizet tesznek ki számukra, néhány állatot pedig beadtak a menhelyre.

 

Ausztráliát, amely a világ csapadékban egyik legszegényebb földrésze, az elmúlt egy évszázad egyik legsúlyosabb aszálya sújtotta az elmúlt 11 hónapban. A kiszáradt növényzetet hatalmas erdőtüzek pusztítják, amelyek a termést is megtizedelik, gazdasági károkat okozva az országnak. A délkeleti Victoria államban csütörtökön egy rendőrállomás és négy lakóház égett le, Új-Dél-Walesben pedig kilenc falu lakosait kitelepítik, miközben a romló időjárási viszonyok - 40 Celsius fok fölé emelkedő hőmérséklet és óránként 80 kilométeres sebességgel süvítő szél - közepette tűzoltók ezrei dacolnak a terjedő lángokkal.