Medgyessy: nem Berlin és Párizs ellen irányult a levél

Medgyessy Péter miniszterelnök szerint nem Németország és Franciaország ellen irányult a nyolc európai vezető levele, melyben az USA mellett álltak ki az iraki kérdésben. A kormányfő közölte: a levéllel az uniós országok összefogását, egységét szerették volna elérni, ezért örült volna, ha többen aláírják a levelet.

Szlovákia a kilencedik
Szlovákia kilencedikként csatlakozik nyolc európai vezető felhívásához, amelyben ezek az országok - köztük Magyarország - támogatásáról biztosítják az Irak lefegyverzésére tett amerikai erőfeszítéseket - jelentette be csütörtökön Pozsonyban Mikulas Dzurinda szlovák miniszterelnök szóvivője.

Nyolc európai vezető állt ki nyilatkozatban Amerika mellett Irak lefegyverzéséért, miközben figyelmeztették az ENSZ-t, hogy a hitelessége forog fenn. Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország, Portugália, Magyarország, Dánia, Lengyelország és Csehország vezetői felhívást tettek a közzé a The Times című napilapban az egységért és az összetartás érdekében, melyben egyúttal elutasították Franciaország és Németország korábbi, az USA politikáját bíráló nyilatkozatait.

Medgyessy Péter miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy nem Németország és Franciaország ellen irányult a felhívás. "A levél korántsem irányul Párizs és Berlin ellen, és nem jelent csapást az Európai Unióra - mondta Medgyessy Athénban. "Nincs szakadás az új Európa és a régi Európa között" - mondta a miniszterelnök, aki hozzátette: a levéllel éppen az volt a szándéka, hogy segítsen közelíteni az eszméket, aláhúzni az Európai Unió egységének fontosságát, és keresni egy olyan, világszerte ismert probléma megoldását, amely fenyegetést jelent az emberiségre. Medgyessy örült volna, ha többen írták volna alá a levelet, mert úgy véli: nem szabad magára hagyni az Egyesült Államokat ebben a konfliktusban, mert ez sem neki, sem az EU-nak nem jó.

Az aláírók szerint az iraki rezsim és fegyverei komoly fenyegetést jelentenek a világ biztonságára, amit világosan fel kell ismernie az ENSZ-nek. Az erőnk az egységen alapul - érveltek levelükben, megjegyezve, hogy a hétfői ENSZ fegyverzetellenőri jelentés megerősítette, hogy Szaddám az engedetlenség és a csalás mintaképe.

Mindeközben az Európai Parlament csütörtökön határozatban nyilvánította ki, hogy Irakban ellenez mindenfajta egyoldalú katonai akciót. A 287 szavazattal 209 ellenében elfogadott állásfoglalásban szintén megállapítják, hogy egy megelőző csapás ellentmondana a nemzetközi jognak.

Panajotisz Beglitisz görög külügyi szóvivő megjegyezte, hogy az EU-elnökséget betöltő Görögországot nem tájékoztatták tervezett felhívásról, és miniszterelnökét nem kérték fel a levél aláírására. A felhívás az EU keretén kívüli, külön kezdeményezés - mondta Beglitisz, hozzátéve: Kosztasz Szimitisz miniszterelnök csak szerdán este értesült Athénban járó magyar kollégájától a nyolcak leveléről. Beglitisz közölte: az EU tartja magát külügyminisztereinek hétfőn Brüsszelben hozott határozatához, amelyben az ENSZ Biztonsági Tanácsában folyó eljárást támogatták.

Kovács László külügyminiszter Budapesten azt nyilatkozta, hogy a levél Tony Blair brit és José María Aznar spanyol miniszterelnök közös kezdeményezése volt, amelyhez csatlakozásra kérték fel Medgyessy Pétert. Magyarország elfogadta a felkérést, módosításokat javasolva. "Végül egy módosított, már hét aláírással ellátott szöveghez csatlakoztunk" - mondta Kovács.

KAPCSOLÓDÓ CIKK