Rohamosan csökken az EU-bővítést támogatók aránya

A Medián felmérése szerint folyamatosan csökken az EU-csatlakozást támogatók aránya: fél év alatt 86-ról 72 százalékra csökkent a biztos szavazók körében. A legnagyobb mértékben a Fidesz- szimpatizánsok között esett az unió népszerűsége, de a kormánypártiak között is csökkent a belépést támogatók aránya.

A Medián felmérése szerint jelenleg az április 12-i uniós népszavazáson biztosan résztvevők 72 százaléka szavazna igennel. A teljes népesség körében ugyanez az arány 62 százalék. Tavaly nyáron még a biztos szavazók 86 százaléka volt bővítéspárti.

Az utóbbi hónapokban az ellenzéki és a kormánypárti szavazók körében is esett az Unió népszerűsége. Leginkább a Fidesz táborában csökkent a csatlakozást támogatók száma, jelenleg ez 69 százalék, tavaly júniusban még 87 százalék volt. Az MSZP-szimpatizánsok között is kevesebben támogatják a csatlakozást. Tavaly nyáron még a szocialista szavazók 87 százaléka volt bővítéspárti, most viszont csak 75 százalékuk.

A Medián felméréséből az is kiderül, hogy elsősorban a fiatalok, a felsőfokú végzettségűek és a nagyvállalkozók támogatják a csatlakozást. A fizikai munkások, kisvállalkozók és a mezőgazdaságból élők félnek leginkább a bővítéstől.

A népszavazáson változatlanul magas részvétel várható. A Medián által megkérdezettek 64 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmegy voksolni, 19 százalék pedig valószínűleg tartotta ezt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK