Bírálják Havelt a felhívás aláírásáért

Csehországban bírálják Václav Havel államfőt azért, hogy aláírta a csütörtökön nyilvánosságra hozott felhívást, melyben öt EU-tag és három tagjelölt állam vezetője az USA mellett állt ki az iraki kérdésben. A cseh kormányfőt szintén felkérték a felhívás aláírására, azonban ezt ő elutasította. Az ország hivatalos álláspontját pedig nem Havel elnök, hanem a parlament határozza meg - jelentette ki a cseh kormányfő.

Vladimír Spidla cseh kormányfő csütörtökön este kijelentette, hogy a kérdésben a kormány álláspontja a hivatalos. "A külügyi álláspontokat a hivatalos döntések, nem pedig újságok és újságcikkek határozzák meg, függetlenül attól, hogy azokat fontos személyiségek írták alá. Az iraki válsággal kapcsolatos cseh álláspontot csak a parlament határozhatja meg" - mondta Spidla, aki azt is hozzátette, hogy a felhívás aláírására őt is felkérték, de ő ezt elutasította.

A külügyminisztérium közleményében az áll, hogy a cikk Havel "személyes véleményét" tükrözi. "Áttanulmányozva a szöveget, azt látjuk, hogy nincs benne semmi olyan, ami kifejezetten ellenkezne a cseh külpolitikai alapvető céljaival" - jelentette ki a Právo című lap pénteki számában Cyril Svoboda külügyminiszter. Ugyanakkor nem titkolta, hogy mind magáról a felhívásról, mind arról, hogy azt Havel is aláírta, az általa vezetett tárca csak utólag értesült.

Ladislav Spacek elnöki szóvivő szerint Havel azért írta alá a felhívást, mert úgy látja, hogy az hosszú távon megfelel a cseh érdekeknek, és nincs ellentétben az ENSZ határozataival. Csehország Irakkal kapcsolatos hivatalos álláspontja az, hogy az esetleges katonai akcióra csak az ENSZ előzetes jóváhagyásával kerülhet sor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK