Vegyesen fogadták a nyolcak levelét

Bush amerikai elnök üdvözölte, az Európai Uniót és a tagállamok egy részét viszont váratlanul érte, hogy nyolc - később Szlovákia csatlakozásával kilenc - európai vezető, közöttük Medgyessy Péter, az USA mellett állt ki az iraki kérdésben. Az Egyesült Államokat támogató levél ellenzőihez csatlakozott Hollandia is, az ország ügyvezető kormányfője szerint a felhívás felnagyítja az egység hiányát az európai országok között.

George W. Bush elnök üdvözölte az eredetileg nyolc, majd később kilenc európai vezető által aláírt levelet, amelyben támogatásukról biztosították az Egyesült Államokat Irakkal szembeni fellépésében. Amerikai megfigyelők szerint Párizs és Berlin elszigetelődött, az európai szövetségesek többsége felsorakozott az Egyesült Államok mellé, és ez meg fogja változtatni az események dinamikáját.

A több lapban megjelent levelet eredetileg Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország, Portugália, Magyarország, Dánia, Lengyelország és Csehország vezetői írták alá, később csatlakozott a felhíváshoz Szlovákia is. A levélben az országok vezetői kiálltak az USA mellett az iraki kérdésben, egyúttal elutasították Franciaország és Németország korábbi, az USA politikáját bíráló nyilatkozatait. Medgyessy Péter miniszterelnök ezzel kapcsolatban azonban azt nyilatkozta, hogy nem Németország és Franciaország ellen irányult a felhívás, hanem az Európai Unió egységének fontosságát szerették volna aláhúzni. Medgyessy örült volna, ha többen írták volna alá a levelet, mert úgy véli: nem szabad magára hagyni az Egyesült Államokat ebben a konfliktusban, mert ez sem neki, sem az EU-nak nem jó.

Mindeközben az Európai Parlament csütörtökön határozatban nyilvánította ki, hogy Irakban ellenez mindenfajta egyoldalú katonai akciót. A 287 szavazattal 209 ellenében elfogadott állásfoglalásban szintén megállapítják, hogy egy megelőző csapás ellentmondana a nemzetközi jognak.

A levél Németországban komoly belpolitikai vitát gerjesztett arról, hogy elszigetelődik-e Berlin Irak-politikájával. Friedbert Pflüger, az ellenzéki uniópártok külpolitikai szakértője szerint Schröder kancellár a háború elutasításával provokálta a nyolcak levelét - írja a Népszabadság.

Jan Peter Balkenende ügyvezető holland kormányfő csütörtökön este bírálta nyolc európai állam- és kormányfő, köztük Medgyessy Péter miniszterelnök, aznap nyilvánosságra hozott levelét az iraki válsággal kapcsolatban. A holland politikus szerint az amerikai Irak-politikát támogató felhívás felnagyítja az egység hiányát az európai országok között a Bagdaddal szembeni fellépés témakörében. Mint a hágai parlament csütörtök esti Irak-vitájában bejelentette, Balkenende emiatt elutasította a felhívás aláírását. A nyolcak levelét a görög vezetők sem támogatták, a görög külügyi szóvivő megjegyezte, hogy az EU-elnökséget betöltő Görögországot nem tájékoztatták tervezett felhívásról, és miniszterelnökét nem kérték fel a levél aláírására.

Németh Zsolt a külügyi bizottság fideszes elnöke kezdeményezte, hogy a külügyi bizottság hallgassa meg Medgyessy Pétert a felhívás aláírásával kapcsolatban. A bizottsági meghívót már elküldték a miniszterelnöknek, aki egyelőre nem reagált a megkeresésre. A külügyi bizottság január 6-án mindenképp ülésezik, Medgyessy meghallgatásának időpontja azonban attól függy, hogy a miniszterelnök programjába mikor tudják beilleszteni a bizottság előtti megjelenést.

Németh Zsolt álláspontja szerint Medgyessy Péternek nincs joga kész helyzet elé állítani a magyar közvéleményt. "Nem a The Timesban kellene közölnie egy ilyen súlyú kérdésben a magyar miniszterelnöknek álláspontját, hanem mindenekelőtt Magyarországon, azt megelőzően pedig a külügyi bizottságban" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK