Irakon kívül végrehajtandó öngyilkos merényleteket helyezett kilátásba Taha Jaszin Ramadán iraki alelnök arra az esetre, ha amerikai támadás éri hazáját. Közben Irak kérvényezte, hogy magas rangú képviselővel vehessen részt az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon az ülésén, amelyen Colin Powell amerikai külügyminiszter bemutatja Washington bizonyítékait Bagdad ellen.

Irak alelnöke a Der Spiegelnek adott nyilatkozatában országán kívüli öngyilkos merényletek végrehajtására utalt, elsősorban az Egyesült Államokkal összefüggésbe hozható célpontok ellen. Taha Jaszin Ramadán nyilatkozatában közölte: "A mártírok új fegyverünket jelentik, és nem csak Irakban fognak fellépni. Az arab népek támogatni fogják az iraki népet a függetlenségéért és szabadságáért vívandó harcában. Tűzvész lesz az egész térségben". Hozzátette: ezek a támadások főként ott következnek be, ahol az amerikaiak állomásoznak, majd név szerint megjelölte Szaúd-Arábiát és Kuvaitot.

Közben Irak kérte, hogy magas rangú képviselővel vehessen részt az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon az ülésén, amelyen Colin Powell amerikai külügyminiszter bemutatja Washington bizonyítékait Bagdad ellen. Arab javaslat nyomán elképzelhető, hogy Irak küldötte rögtön Powell beszéde után szólalna fel az ülésen. A kérésre még nem adtak választ, de egyelőre nem is ellenezte senki a tanács tagjai közül - derül ki hírügynökségi jelentésekből.

Közép-európai idő szerint szerdán délután kerül sor a BT találkozójára, amelyet fokozott érdeklődéssel vár a nemzetközi közösség. A tanács 15 tagjának több mint kétharmada, köztük az állandó tag Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia, illetve a soros BT-elnökséget szombattól betöltő Németország már jelezte, hogy külügyminiszteri szinten képviselteti magát, Kína valószínűleg külügyminiszter-helyettest küld. Jelen lesz Kofi Annan ENSZ-főtitkár, a fegyverzetellenőröket vezető Hans Blix, valamint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Mohamed el-Baradei.

Hat hét a háborúig

A szombati brit sajtó egyöntetűen ezzel a főcímmel kommentálta az amerikai elnök és a brit kormányfő péntek esti washingtoni tárgyalásait.

A The Times szerint George W. Bush elnök Tony Blair nyomására nem zárkózott el attól, hogy a katonai fellépéshez az ENSZ adjon újabb határozattal felhatalmazást, de 'igen kevés lelkesedést mutatott az ötlet iránt'. Brit kormányilletékesek szerint Bush azzal a feltétellel ment ebbe bele, hogy a várakozás az új BT-határozatra nem szolgál ürügyként az ENSZ-megfigyelők tevékenységének elnyújtására a következő 4-6 héten túlra.

A vezető londoni napilap értesülése szerint a Fehér Ház a jövő héten az iraki kormány és az Oszama bin Laden nevével fémjelzett al-Kaida terrorcsoport közötti kapcsolatok bizonyításával igyekszik erősíteni a katonai fellépés megalapozottságát. A The Timesnak amerikai illetékesek azt mondták: Colin Powell amerikai külügyminiszter a Biztonsági Tanácsban be fogja jelenteni, hogy az al-Kaida operatív emberei vegyi és biológiai fegyverek előállításához kértek együttműködést Bagdadtól.

Powell felderítő műholdak felvételeivel azt is bizonyítani akarja, hogy Iraknak biológiai fegyvereket előállító, mozgatható laboratóriumai vannak - írta a brit lap.

A baloldali The Guardian szerint a Biztonsági Tanács 15 tagországa közül jelenleg négy támogatja az Irak elleni katonai fellépést, de brit kormányforrások a lapnak azt mondták, hogy várhatóan végül 13 ország fogja támogatni az ehhez szükséges új határozatot, és csak Szíria és Németország fog nemmel szavazni.