Az Egyesült Államok nem fogja megengedni, hogy Irak ügyét hónapokig elhúzzák - hangsúlyozta George Bush amerikai elnök pénteken Washingtonban Tony Blair brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai után.

Az amerikai elnök kérdésre válaszolva kijelentette, hogy üdvözölné az ENSZ Biztonsági Tanácsának második határozatát, ha az meggyőzné Szaddám Huszein iraki elnököt arról, hogy le kell szerelnie. Ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa új határozatot szándékozik elfogadni, akkor Bush elnök szerint gyorsan dűlőre kell jutnia. Az Egyesült Államok nem engedi meg, hogy hónapokig elhúzzák az ügyet. Szaddám Huszein veszélyt jelent a világra nézve, le kell szerelnie, mégpedig heteken és nem hónapokon belül.

Szaddám Huszein 12 év során megtanulta, hogy csaljon - mondta Bush elnök és a fegyverzetellenőrök vezetőinek legújabb bagdadi meghívását Szaddám újabb megtévesztő mutatványának nevezte. Szavai szerint Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán a Biztonsági Tanács előtt - az amerikai hírszerzés értesüléseinek előterjesztésével - egyértelművé fogja tenni, hogy Szaddám bolondját akarja járatni az egész világgal.

Blair szerint az iraki kérdés a nemzetközi közösség próbatétele. A brit kormányfő megkerülte a kérdést, hogy van-e kapcsolat Bagdad és az al-Kaida terrorhálózat között. Kijelentette, hogy a tömegpusztító fegyverek és a terrorizmus két olyan veszély, amely egymásra talál, ha nem lépnek fel ellenük.

Tom Daschle, a szenátus demokrata kisebbségének a vezetője a párt három másik tekintélyes politikusával együtt pénteken arra kérte Bush elnököt, hogy Colin Powell tájékoztassa a szenátust, mielőtt a Biztonsági Tanács elé terjeszti az amerikai bizonyítékokat.