A tiszteletbeli elnöki tisztség eltörlése és a belső választások megrendezése mellett döntött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kongresszusa Szatmárnémetiben a szervezet alapszabályzatának módosítása során. A tiszteletbeli elnöki posztot eddig Tőkés László református püspök látta el, de Tőkés egy nappal korábban bejelentette: tiltakozásképpen szünetelteti elnökségét a szövetségben.

Az alapszabályhoz benyújtott és a fejezetenkénti szavazás során elfogadott módosításokat összességükben 308 igen szavazattal 27 nem ellenében 9 tartózkodással fogadták el a küldöttek. Az alapszabály legfontosabb módosításai között szerepel a legfelső operatív döntéshozói testület, az Operatív Tanács bővítése a jelenlegi kilenc tagról tizenegy főre. A szövetségen belüli ideológiai sokszínűség kifejezésének megerősítését szolgálja az, hogy létrehozzák a Platformok Konzultatív Tanácsát. A szövetségi elnöknek ezentúl a fontos döntések előtt ki kell kérnie ennek a testületnek a véleményét is. Idén május 31-ig választásokat rendeznek az RMDSZ-en belül. Ezek során választják meg az RMDSZ belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsa tagjainak több mint felét, szám szerint 85 főt.

A legnagyobb vitát a tiszteletbeli elnöki tisztség kérdése váltotta ki, végül a tisztség eltörlése mellett döntöttek. Borbély László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az RMDSZ kongresszusának bármikor joga van arra, hogy tiszteletbeli elnököt válasszon. A tiszteletbeli elnöki tisztet mostanáig Tőkés László református püspök látta el. Tőkés püspök a szatmárnémeti kongresszus előestéjén jelentette be, hogy ezt a tevékenységét tiltakozásképpen szünetelteti a szövetségben. "A tiszteletbeli elnöki funkció megszüntetése nem jelenti azt, hogy Tőkés László nem tagja továbbra is a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek" - mondta Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke.

Magyarország és a magyar kormány ne adjon hitelt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség sikerpropagandájának, a határon túli program és politika megvalósításában a magyar történelmi egyházakat tekintse kiemelt partnernek - kérték a szombati Erdélyi Református Egyházkerület rendkívüli közgyűlésén, melyet Tőkés László püspök hívott össze. A közgyűlés átiratot fogalmazott meg az RMDSZ kongresszusához, ebben követelték a tiszteletbeli elnöki tisztség megtartását, "annak teljes súlyával való érvényesítését" a szövetség kül- és belpolitikájában.