Gerhard Schröder kancellár, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke hétfőn magára vállalta a felelősség javarészét azért, hogy a szociáldemokraták súlyos vereséget szenvedtek az alsó-szászországi és hesseni választáson, így mindkét tartományban a kereszténydemokraták alakíthatnak kormányt.

A szociáldemokraták Alsó-Szászországban, Schröder szűkebb hazájában közel 15, Hessenben pedig 10 százalékot veszítettek az előző választásokhoz képest. Alsó-Szászországban 13 évi SPD-uralom után veszik át a hatalmat a kereszténydemokraták, Hessenben az eddigi CDU-s kormányfő, Roland Koch abszolút többség birtokában folytathatja a kormányzást.

A pártelnök-kancellár berlini sajtóértekezletén azt hangsúlyozta, hogy nem akar menekülni a felelősség elől. Arra a kérdésre, nem akar-e lemondani, így felelt: - Nem gondolok erre, s mások sem gondolnak erre.

Schröder azt is hangsúlyozta, hogy a német kormány elutasító magatartása az Irak-háború ügyében változatlan marad, mert "alapvető természetű".

Az uniópártok az alsó-szászországi és a hesseni eredményeket a berlini kormány Irak-politikájáról mondott ítéletnek is tekintik. Schröder a választási kampányban sokszor előhozta az iraki témát; Goslarban január 21-én kijelentette, hogy Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsában (ahol jelenleg nem állandó tag) nem fog igennel szavazni olyan határozatra, amely szentesítené az Irak elleni háborút.

Schröder a választási vereségek fő okának azt tartja, hogy az SPD nem volt képes megértetni: a költséges jóléti állam reformokra szorul. A szociáldemokraták és a környezetvédők berlini kormánya azonban nem tér le a reformok útjáról - tette hozzá.

A pártelnök-kancellár, aki a reggeli jegesedés miatt vonattal volt kénytelen hannoveri házából a fővárosba jönni, egyebek között a munkaerőpiacot, az egészségügyet, az időskorúak ellátását és a segélyezési rendszert nevezte olyan területeknek, ahol további reformokra van szükség.