Az USA bemutatta Irak elleni bizonyítékait

Joschka Fischer német külügyminiszter szerint először a szakértőknek kell elemezniük mindazt, amit Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában ismertetett a tanácstagokkal az iraki fegyverprogramról, megtévesztési manőverekről, valamint Irak és a terroristák kapcsolatairól.

Fischer vezette a Biztonsági Tanács szerdai miniszteri szintű ülését, mivel február elsejétől egy hónapig a nem állandó tag Németország elnököl a testületben. A német kormány szóvivőjén keresztül már Powell előadása előtt tudatta, hogy az amerikai prezentációtól függetlenül kitart elutasító álláspontja mellett. Gerhard Schröder kancellár számára elképzelhetetlen a német részvétel egy esetleges Irak elleni háborúban - közölte Béla Anda szóvivő.

Németország és Franciaország továbbra is szorosan egyeztetni kíván az ENSZ BT-ben, s újabb telefonbeszélgetés volt Schröder és Jacques Chirac francia elnök között.

Vasárnap Berlinbe várják Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki formailag orosz kulturális rendezvénysorozat megnyitására érkezik a német fővárosba. Fischer külügyminiszter New Yorkból Rómába repül, s pénteken a Vatikánvárosban találkozik II. János Pál pápával.

Schröder szerdán este találkozott a német evangélikus egyház szervezésében megtartott berlini nemzetközi összejövetel résztvevőivel, akik kilenc pontos nyilatkozatot adtak ki. Egyebek között leszögezik: nem tudják elfogadni azokat a célokat, amelyeket kormányok, különösen az amerikai kormány jelöl meg egy Irak elleni háború indokaiként. A protestáns egyházak képviselői szerint erkölcstelen és az ENSZ Alapokmányának megsértését jelenti, ha preventív hadviselés útján akarják lecserélni egy szuverén állam kormányát.

A ZDF televízió New York-i tudósítója úgy látja, hogy Powell előadása után is megmaradtak a kétségek a BT azon tagjaiban, amelyek eddig is kételyeket tápláltak az amerikai állásponttal szemben. A beszéd után nem állt át senki az amerikai oldalra azok közül, akik eddig sem álltak ott, ellenben még több időt akarnak biztosítani az ENSZ Irakban dolgozó fegyverzetellenőreinek. A ZDF tudósítója azt jósolta, hogy a következő napokban fokozódik majd az amerikai diplomáciai nyomás.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK