Schröder bírálja a nyolcakat

Gerhard Schröder német kancellár kedden este a ZDF német közszolgálati televízióban bírálta a nyolc európai állam- és kormányfő - köztük Medgyessy Péter magyar miniszterelnök - által aláírt, s csütörtökön lapokban megjelent felhívást, amelyben az aláírók egyebek között az euroatlanti egység és összetartás megőrzésére buzdítanak.

A kancellár - nem téve különbséget aközött, hogy az aláírók között EU-tagok és EU-tagjelöltek vannak - röviden azt fejtette ki, hogy az állam- és kormányfők tartalmilag nem adták fel az európai konszenzust, de ebben a formában keresztezték azt, amiben a EU-külügyminiszterek a felhívás közzététele előtt pár nappal korábban Brüsszelben megállapodtak. A nyolcak akciója nem örvendetes, s azt mutatja, hogy Európa (Európai Unió) a közös külpolitikának még csak az elején tart. - Nem az én politikám eredménye, hogy Európa megosztott - közölte Schröder.

Egybehangzó jelentések szerint a nyolcak nem konzultáltak az EU elnöki tisztét betöltő Görögországgal, s megkerülték Németországot és Franciaországot, amelyek egy Irak elleni katonai csapás, általában a háború gondolatával szemben szkeptikusan viseltetnek, illetve ellenzik azt.

A német kancellár a kedd esti interjúban is megerősítette, hogy Németország egy esetleges Irak elleni háborúban semmilyen körülmények között nem vesz részt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK