Nem labilis idegrendszerű egyetemista fenyegetőzött öngyilkossággal Moszkvában, hanem kommunista aktivista készült terrorakciót elkövetni, állítja az orosz elhárítás. A szervezkedésről a biztonsági szolgálat állítólag már korábban értesült.

Sikertelen terrorakció történt kedd éjjel a Moszkva belvárosában lévő Usztyinszkij hídon az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint. Eddig úgy vélték, labilis idegzetű egyetemista fenyegetőzött öngyilkossággal.

Az őrizetbe vett 22 éves fiatalember a Kommunista Ifjúság Élcsapata (AKM) nevű szélsőbaloldali szervezet tagja, értesült az NTV televízió a biztonsági szolgálat terrorizmussal és szélsőséges politikai szervezetekkel foglalkozó ügyosztályától.

Az FSZB szerint a csoportosulás aktivistái több robbantásra készültek a moszkvai közlekedési és áramszolgáltató vállalatok épületeinek közelében. Az FSZB már korábban értesült erről, és az érintett kémia szakos egyetemi hallgató is a biztonsági szolgálatok látószögébe került, jelentette az NTV.

Az AKM mintegy 500, többnyire 14 és 30 év közötti regisztrált taggal rendelkezik. A csoportosulás a Viktor Anpilov vezette Dolgozó Oroszország szélsőbaloldali mozgalom egyik tagszervezete.

Két éve az AKM egyik tagját bombagyártás, tavaly pedig 25 aktivistáját zavargások előkészítése gyanújával vették őrizetbe. A szervezet azonban nem jelent komolyabb veszélyt az orosz nemzetbiztonságra, vélik szakértők.