Szlovénia is megerősíti Powell vádjait

Irak 1999-ben és 2000-ben megpróbált szlovéniai cégektől uránium dúsítására alkalmas berendezéseket vásárolni - jelentette be csütörtökön a szlovén külügyminisztérium.

Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán a Biztonsági Tanácsban felfedte: a bagdadi kormány megkörnyékezte Szlovéniát, Romániát, Indiát és Oroszországot, hogy uránium dúsításához is felhasználható elektromágneses berendezéseket és más hasonló felszereléseket vásároljon tőlük.

Irak szlovéniai magáncégekkel próbált üzletet kötni, a megfelelő szlovén szervek azonban hamar közbeléptek, és megakadályozták az ügyletet - jelentette ki Dmitrij Rupel külügyminisztert idézve a ljubljanai külügyi szóvivő, aki azonban további részleteket nem közölt.

Mircea Geoana román külügyminiszter szerdán ugyancsak jelezte, hogy Irak - a kilencvenes években több alkalommal, legutóbb 1999-ben - román magánvállalatoktól is megpróbált hasonló berendezésekhez hozzájutni, a román és az amerikai titkosszolgálatok azonban az ügyletet idejében megakadályozták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK