Három iraki tudóst faggattak ki az ENSZ-ellenőrök

Három további irak tudóst kérdezhettek ki az ENSZ leszerelési ellenőrei pénteken Bagdadban anélkül, hogy a találkozón jelen lettek volna az iraki hatóságok képviselői - jelentette be pénteken este egy rövid közleményben az iraki külügyminisztérium.

A közlemény szerint két szakértőt az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC), egyet pedig a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek az emberei faggattak ki. Az iraki illetékesek jelenléte nélkül lezajlott találkozók 2 és fél, illetve 3 és fél órán át tartottak.

Az ENSZ-ellenőrök elsőként csütörtökön faggathattak több órán keresztül egy iraki biológust iraki felügyelők jelenléte nélkül.

A leszerelés ellenőrzési program előrehaladásában eddig az képezte az egyik legfőbb akadályt, hogy az ENSZ ellenőreinek nem volt módjuk az iraki hatóságok jelenléte nélkül kikérdezni iraki fegyverkezési szakértőket.

A nemzetközi leszerelési szakértők a program november 27-i kezdte óta hasztalanul kérték, hogy négyszemközt hallgathassanak ki fegyverkezési kérdésekben jártas iraki tudósokat. A "magáninterjuk" lehetővé tétele komoly engedménynek tekinthető Bagdad részéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK