A semmittevés kockázatával érvel az USA

Az ENSZ fegyverzetellenőrei újból Irakba érkeztek, hogy megkezdjék kulcsfontosságú tárgyalásaikat a kormányzattal a tömegpusztító fegyverek leszereléséről. Közben Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter Münchenben kijelentette, hogy Irak esetében a háború tűnik a végső eszköznek.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) vezető fegyverzetellenőrei, Mohammed el Baradei és Hans Blix Ciprusról érkeztek Bagdadba, hogy tárgyalásokat kezdjenek az Iraki kormányzattal a tömegpusztító fegyverek leszereléséről, és arról, hogy az amerikai légierő U2-es repülői átrepülhessenek az Iraki légtéren. Az ellenőrök ezúttal négyszemközt folytathatnak beszélgetéseket vezető iraki tudósokkal az iraki hatóságok embereinek jelenléte nélkül.

A BBC bagdadi tudósítója szerint azonban a szakértőknek most olyan új bizonyítékokkal kell előállnia amelyből egyértelműen kiderül, hogy Irak birtokában van olyan tömegpusztító fegyvereknek, amelyekről nem számolt be a Biztonsági Tanácsnak tett jelentésében. Az ENSZ-szakértők legkésőbb péntekre készítik el jelentésüket, amelynek függvényében akár heteken belül megindulhat egy Amerika vezette csapás Irak ellen - írja a BBC News.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjai között egyre nagyobb vita kezd kialakulni: az öt állandó tag közül három, Oroszország, Kína és Franciaország amellett érvel, hogy több időt kellene szánni a fegyverzetellenőrzésre Irakban. A BT állandó tagjainak vétójoga van egy ENSZ határozat meghozatalakor. Szaddám Husszein iraki elnök egyébként pénteken hagyta jóvá egy iraki-francia közös gazdasági társaság megalakulását.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK