Szakadás a Biztonsági Tanácsban: a franciák vétóznának

George W. Bush amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök a francia vétó kikerülésével olyan határozatot sürget, amely után elkezdődhet az Irak elleni csapás, az Independent értesülései szerint. A biztonsági tanács vétójoggal rendelkező tagjai között vita alakult ki egy újabb ENSZ-határozat meghozataláról.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozat tervezete feszes határidőt szabna Szaddám Huszein iraki elnöknek a maradéktalan együttműködésre az ENSZ-fegyverzetellenőreivel, de nem tartalmazna kifejezett katonai fenyegetést ellenkező esetre - értesült diplomáciai forrásokból a brit Independent. A lap szerint Jacques Chirac francia elnök már utalást tett arra, hogy Franciaország megvétózná az újabb BT-határozatot, hogy megakadályozza a háborút. A BT öt állandó tagja (Egyesült Államok, Nagy Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína) mind vétójoggal rendelkeznek a határozathozatal ellen.

Forrás: ORIGO

Amerika és Nagy Britannia abban reménykedik, hogy egy ilyen módon megfogalmazott határozatot nem vétózna meg egyik állandó tag sem, mert nincs benne egyértelmű katonai fenyegetés - mondta egy amerikai kormányzati forrás. Ugyanakkor francia diplomáciai körökből jelezték, hogy Franciaország csak akkor nem fog vétózni, ha Irak egyértelműen és közvetlenül fenyegeti az országot. Igor Ivanov orosz külügyminiszter pedig közölte, hogy az orosz álláspont szerint még nincs szükség újabb határozatra, és diplomáciai megoldást kell keresni.

Tony Blair brit kormányfőnek szüksége van az új határozatra a katonai fellépéshez, mert ennek hiányában saját kormányának egyes tagjai is távozást helyeztek kilátásba, írja az Independent. A brit közvélemény is egyértelműen ragaszkodik az új ENSZ-felhatalmazáshoz. A legutóbbi felmérések szerint a britek 58 százaléka csak új határozat esetén fogadná el a háborút, 18 százalékuk támogatná azt határozat hiányában.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK