Szakadás a Biztonsági Tanácsban: a franciák vétóznának

Peter Struck német védelmi miniszter szombaton Münchenben megerősítette: Németország és Franciaország dolgozik egy olyan terven, amelynek segítségével Irak leszerelését háború nélkül is meg lehetne oldani.

Struck, aki a müncheni biztonságpolitikai értekezlet egyik sajtótájékoztatóján beszélt, nem volt hajlandó részleteket elárulni, mondván, hogy Schröder kancellár csütörtökön nyilatkozik erről a német képviselőházban, a Bundestagban.

A Der Spiegel című hírmagazin értesülései szerint Irakot gyakorlatilag ENSZ-ellenőrzés alá helyeznék, a fegyverellenőrök számát lényegesen megemelnék, az országba ENSZ-katonákat, kéksisakosokat telepítenének az ellenőrzés-leszerelés felügyeletére, az ellenőrök munkáját Mirage típusú felderítő gépekkel segítenék.

A ZDF esti híradójában 20-30 ezer kéksisakos Irakba vezényléséről volt szó, a Der Spiegel szerint ebben a misszióban Németország is részt venne.

Struck azt is bejelentette, hogy az Irakkal szomszédos NATO-tag, Törökország Patriot típusú légvédelmi rendszereket kap: a mozgatható kilövőállásokat a hollandok, a rakétákat a németek szállítanák. Az amerikai fejlesztésű rendszerrel az Egyesült Államokon kívül Németország és Hollandia rendelkezik.

Eddig Németország, Franciaország és Belgium megakadályozta, hogy a NATO Tanácsban döntést hozzanak a Törökországnak nyújtandó katonai segítségről, arra hivatkozván, hogy Irak-ügyben még nem merítettek ki minden diplomáciai lehetőséget, és Törökország megsegítésének kérdése - iraki támadás esetén - teoretikus.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter Münchenben bírálta a három ország magatartását, azt állítván, hogy a szövetség hitelét veszélyeztetik.

Struck azt is közölte: szeretnék, ha a németek és a hollandok után ősszel a NATO venné át az afganisztáni nemzetközi erő (ISAF)parancsnokságát. Németország és Hollandia hétfőn veszi át a törököktől a Kabul biztonságára ügyelő nemzetközi alakulat irányítását.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK