Öt hónap után szabadult egy brit egyetemi tanár egy indonéz börtönből. Lesley McCulloch-ot először kémkedéssel vádolták, később azonban csupán vízumszabályok megsértéséért ítélték el.

Szabadon engedték azt a brit egyetemi tanárt, aki öt hónapot töltött egy indonéziai börtönben a vízum szabályok megsértése miatt. A melbourne-i egyetemen tanító Lesley McCulloch-ot egy amerikai ápolónővel együtt tartóztatták le, és elsőként azzal vádolták őket, hogy kapcsolatba akartak lépni az egyik helyi szeparatista csoporttal.

A két külföldi három hónapot töltött börtönben, mire a bíróság ítéletet hozott ügyükben. McCulloch-ot és az amerikai Joy Saddler-t kémkedéssel is vádolták, végül azonban csupán a vízumszabályok megsértése miatt marasztalták el őket tavaly december végén. Öt hónapos börtönbüntetést kaptak, amelybe beleszámították az ítélet előtt eltelt három hónapos fogságot is.

McCulloch-ra akkor figyeltek fel az indonéz hatóságok, amikor kritikus cikkeket publikált a térség konfliktusairól - írja a The Sunday Telegraph. Az egyetemi tanár szülei egyelőre csak egy rövid üzenetet kaptak lányuktól: "Szabad vagyok." McCulloch mielőtt visszatérne az ausztráliai egyetemre, először hazalátogat szüleihez Nagy-Britanniába.