Betiltanák a horogkeresztet Svájcban

A svájci kormány a büntető törvénykönyv olyan módosítását tervezi, amely hivatalból üldözendővé teszi a faji megkülönböztetés jeleit és megnyilvánulási formáit. Így többek között tiltja a horogkereszt alkalmazását.

A szakértői véleményezésre kiadott javaslat célja az indoklás szerint a fajüldözés, a huliganizmus és az erőszakpropaganda elleni hatásosabb fellépés. A kormány nem a faji megkülönböztetésre vonatkozó paragrafus megváltoztatását javasolja, hanem két új tényállást kíván feltüntetni a Btk.-ban a faji megkülönböztetés jelvényeire és a faji megkülönböztetést pártoló egyesületekre vonatkozóan.

Az új cikkelyek hivatalból üldözendővé tennék a faji megkülönböztetés jelvényei - így a horogkereszt - nyilvános alkalmazását. Ami az egyesületeket illeti, a kormány szándéka szerint világosan felismerhetőnek kell lennie a törvénysértésnek, és ez az eset fennáll, ha például egy egyesület alapszabálya büntetőjogilag üldözendő célokat tartalmaz. A javaslat szerint büntetendő az, aki ilyen egyesületet alapít, ilyenhez csatlakozik vagy bárkit csatlakozásra szólít fel. Ezzel szemben egyes tagok diszkrimináló magatartása önmagában még nem tesz diszkriminálóvá egy egyesületet.

Mivel az ilyen tartalmak gyakran az internet útján terjednek és a világhálón folyik az egyesületek kommunikációja is, a kormány tervei szerint lehetővé válnak a lehallgatások és megfigyelések is. Ehhez azonban módosítani kell a távközlési törvényt is.

A javaslat egyben egyszerűsíteni kívánja a faji megkülönböztetésre vagy erőszakra felszólító anyagok lefoglalását: ehhez jelenleg büntetőeljárás szükséges, az indítvány elfogadása esetén azonban közigazgatási eljárásban is le lehet foglalni az ilyen anyagokat.

A kormány az indítvánnyal kapcsolatban közölte: annak nincs politikai irányultsága, és egyaránt vonatkozik a szélsőjobb vagy szélsőbal indíttatású erőszakra és kihágásokra.

A huliganizmus kordában tartására országos adatbankot kívánnak létrehozni, és ezzel kapcsolatban utaltak arra, hogy ez már csak a nemzetközi együttműködés szempontjából is szükséges, különös tekintettel a Svájcban és Ausztriában közösen rendezendő 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságra.