Túlélőcsomagok beszerzésére szólította fel a lakosságot az amerikai kormány a terrortámadások veszélye miatt. Washington és New York környékén légelhárító rakétákkal és lokátorral felszerelt katonai járművek cirkálnak, a levegőben pedig vadászgépek és harci helikopterek járőröznek éjjel-nappal. Nagy-Britanniában szintén terrorkészültséget rendeltek el, a kormánypárt vezetője pedig közölte, Londont olyan támadás fenyegeti, amely vetekszik a New York-i merényletekkel is.

Az amerikai kormány részletes tanácsokkal szolgált a lakosságnak arról, hogyan készüljön fel az esetleges vegyi, biológiai vagy radiológiai terrortámadásra. Az útmutatás szerint minden család katasztrófa-túlélő készlete három napi ivóvíz - személyenként napi egy gallon (3,78 liter), három napi élelem, egy váltás ruha, elsősegély-doboz, elemes rádió, pótkulcs az autóhoz, valamint készpénz.

A belbiztonsági minisztérium emellett azt is tanácsolja a lakosoknak, hogy szerezzenek be szigetelőszalagot és műanyag fóliát a nyílászáró szerkezetek légmentes lezárásához vegyi vagy biológiai támadás esetére.

A minisztérium arra intette a lakosságot, hogy mindenki folytassa mindennapi teendőit. A kormányzat szerint pánikra nincs ok, a túlélőkészlet beszerzését ugyanis nem konkrét hírszerzési értesülés miatt, hanem elővigyázatosságból tartják szükségesnek. Az Egyesült Államokban pénteken emelték a készültségi szintet a "fokozott" veszélyhelyzetet jelző sárgáról a "nagyfokút" jelentő narancssárgára.

George Tenet, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója kedden szenátusi meghallgatásukon úgy értékelték, hogy az al-Kaida változatlanul veszélyt jelent és terrortámadásokra készül az Egyesült Államokban és az Arab-félszigeten. Az Al-Dzsazíra katari hírtelevízió aznap sugározta az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek tulajdonított hangfelvételt, amely fegyverbe szólítja az irakiakat az Egyesült Államok ellen.

Vadászgépek Washington és New York felett

Washington és New York környékén légelhárító rakétákkal és lokátorral felszerelt katonai járművek cirkálnak, a levegőben pedig vadászgépek és harci helikopterek járőröznek éjjel-nappal azt követően, hogy a fokozott terrorista veszély miatt a "fokozott" veszélyhelyzetet jelző sárgáról a "nagyfokút" jelentő narancssárgára emelte a riadókészültség szintjét Bush elnök belbiztonsági tanácsa. A vadászgépek korábban csak reggel hattól este tízig mutatkoztak a két nagyváros légterében.

A két városban megjelentek a Humvee típusú katonai terepjárók is, amelyek felszereléséhez radar és rövid hatótávolságú légvédelmi rakéták indítására alkalmas berendezés tartozik: szükség esetén egy-egy ilyen járműről gyors egymásutánban összesen nyolc Stinger rakétát lehet kilőni.

Az Egyesült Államok területén lévő 425 katonai támaszponton egy fokozattal emelték a riadókészültséget, magában a védelmi minisztériumban, a Pentagonban pedig még ennél is magasabb készültségi fok van érvényben.

Készültséget rendeltek el Nagy-Britanniában is

A brit fővárost olyan méretű terrortámadás fenyegeti, amely vetekszik a tavalyelőtti amerikai merényletekkel - mondta szerdán John Reid, a kormányzó brit Munkáspárt vezetője. A politikus később ugyanakkor már igyekezett tompítani kijelentése élét. Reid a BBC rádió délutáni hírműsorában - a kijelentése keltette rendkívüli feltűnésre reagálva - azt mondta: "félremagyarázták" szavait. A politikus közölte, ő csupán azokat a feltételezéseket akarta visszautasítani, amelyek szerint a kormány a terrorfenyegetést, és az ezt követő látványos erőfelmutatást saját PR-céljaira próbálja kihasználni.

A hatóságok közben szerdán más városokra is kiterjesztették az előző nap Londonban elrendelt, a hadsereg bevonásával nyomatékosított terrorkészültséget. Szerdán folytatódott a hadsereg páncélosokkal megerősített egységeinek járőrözése a Heathrow repülőtér és a londoni infrastrukturális létesítmények környékén, sőt a hatóságok a fokozott készültséget kiterjesztették a manchesteri és a leeds-bradfordi repülőtérre is.

A Scotland Yard kérésére kedd óta összesen 450 fegyveres katona járőrözik a repülőtér négy terminálján, Heathrow környezetében pedig jól látható helyeken páncélosok állomásoznak. Harckocsik foglaltak el állásokat a repülőtér bevezető útjai mellett, valamint az utascsarnokok bejáratánál, és a felszállópályák két végén. A Scotland Yard is kivezényelt ezer fegyveres rendőrt Heathrow-ra, vagyis a légikikötőt csaknem másfél ezres erő vigyázza.

David Blunkett brit belügyminiszter szerdán megerősítette, felvetődött az is, hogy hosszabb időre lezárják a Heathrowt. Ezt az ötletet azonban elvetették, mert ennek Blunkett szavai szerint katasztrofális következményei lettek volna a brit gazdasági életre nézve. A Heathrow a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőtere, ahol évente 64 millió utas fordul meg, tíz százalékkal több Nagy-Britannia teljes lakosságánál.

A rendőrség megfigyelés alatt tartja a londoni be- és kivezető légifolyosók alatti nagy, nyílt térségeket, köztük a windsori királyi kastély melletti nagy parkot. Megkezdték a légifolyosók alatti utak ellenőrzését is; főleg az olyan furgonokat kutatják át, amelyek alkalmasak lehetnek rakétavetők szállítására. Nem megerősített értesülések szerint a kormány attól tart, hogy rakétatámadás érhet egy utasszállító repülőgépet. Egyes források szerint a kiszemelt célpontok egyike a hangnál gyorsabban szálló Concorde lehet.

A rendőrség szerdára lezárta a légifolyosók alatti közutak parkolóit és pihenőhelyeit is a Heathrow környékén. A Scotland Yard szerdai tájékoztatóján elhangzott, nem lehet kizárni, hogy a hadsereg egységei megjelennek majd London belső kerületeiben is.