Fokozódik a terrortámadásoktól való félelem az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, miután a katari al-Dzsazíra hírtelevízió kedden nyilvánosságra hozta azt az Oszama bin Ladennek tulajdonított hangfelvételt, amely amerikaellenes terrortámadásokra szólít fel. George Tenet, a CIA igazgatója szerint a terrorakciókra akár már a napokban sor kerülhet. Nagy-Britanniában pedig attól tartanak, hogy az al-Kaida rakétákat csempészett az országba.

A kedden nyilvánosságra hozott, Oszama bin Ladennek tulajdonított terrorakciókra felszólító hangfelvétel elemzését kövtően az Egyesült Államokban attól tartanak, hogy akár már a napokban sor kerülhet újabb terrortámadásokra. Amerikai illetékesek hírszerzési forrásokra hivatkozva úgy vélik, hogy a terrortámadások akár napokon belül bekövetkezhetnek - írja a BBC.

Amerikai vezető tisztviselők és védelmi szakemberek az elmúlt napokban többször is úgy nyilatkoztak, hogy jelenleg sokkal jobban tartanak egy terrorakciótól, mint bármikor a 2001. szeptember 11-i, New Yorkot ért támadás óta.

George Tenet, a CIA igazgatója a hangfelvétel kapcsán emlékeztetett arra, hogy bin Laden hasonló, 2002. október 6-án nyilvánosságra került hangüzenete után több támadás követtek el iszlám szélsőségesek: megtámadtak egy francia tankhajót Jemenben, megöltek egy amerikai diplomatát Jordániában, és felrobbantottak egy éjszakai szórakozóhelyet Balin. Az al-Kaida vezérének november 12-i üzenetét követően pedig izraeli célpontokat ért támadás Kenyában. A CIA igazgatója szerint bin Laden mindig akkor tűnik fel, amikor azt akarja, hogy "követői többet tegyenek". Ez egy közelgő támadás jele - mondta Tenet.

A Pentagon szóvivője szerint a New Yorkot és Washingtont védő fokozott biztonsági intézkedések bevezetését is a legújabb bin Ladennek tulajdonított felvétel elemzése tette szükségessé. Az amerikai hadsereg légvédelmi rakétákat és radarállomásokat telepített a két nagyváros köré, melyek fölött állandóan harcigépek köröznek. Az amerikai állampolgárokat pedig felszólították, hogy készítsenek terveket a váratlan helyzetekre és halmozzanak fel étel és ital készleteket.

Védelmi szakemberek attól tartanak, hogy a támadásokra hétvégén kerül sor, mivel Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője pénteken hozza nyilvánosságra harmadik jelentését Irakról. Az amerikai kormányzat bízik abban, hogy a legújab jelentés eldönti az Irakról szóló vitát. Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy közeleg az igazság pillanata. Powell szerint Irak lefegyverzése, akár békésen, akár háború útján, de hamarosan megtörténik.

Brit lapértesülések szerint a Londont és a világ egyik legforgalmasabb repülőterét, a Heathrow-t érintő példátlan biztonsági intézkedések oka, hogy az al-Kaida terrorszervezet légvédelmi rakétákat csempészett az országba. A brit The Guardian című lap csütörtöki számában hírszerzési forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az al-Kaida polgári repülőgépek lelövésére is alkalmas orosz SAM-7-es légvédelmi rakétákat csempészett Nagy-Britanniába. A lap úgy tudja, hogy az MI5, a brit belső elhárítás a múlt hét végén beérkezett jelentést azonnal eljuttatta a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályával, amely azután döntött a hadsereg segítségül hívásáról. A brit kormány eddig nem hozta nyilvánosságra, hogy a példátlan erőfelvonultatást pontosan milyen hírszerzési értesülés indokolta.