Már 25 tagnak szól az új EU-büdzsé

Elkészítette és jóváhagyta a 2004-2006-ig érvényes költségvetésre szóló módosító javaslatát az Európai Bizottság. A három év számadatainak módosítására természetesen az EU bővítése miatt van szükség.

A javaslat gyakorlatilag nem tesz mást, mint a tavaly decemberi koppenhágai csúcstalálkozón kialkudott bővítési pénzeket hozzáadja a jelenleg érvényes költségvetés megfelelő rublikáiban foglaltakhoz. Az új költségvetési papír félretesz pénzt a ciprusi rendezés sikere esetén csatlakozó török Ciprus számára is, de egyelőre nem tartalmazza a Romániának, Bulgáriának és Törökországnak szánt pénzeket.

A bővítés miatt megnövekedett uniós kiadásoknak megfelelően módosított, 2004-es költségvetés 115 milliárd euróra, azaz a Huszonötök GNP-jének 1,12 százalékára rúg kötelezettségvállalásokban, és 111 milliárd euróra, vagyis az össz-GNP 1,08 százalékára kifizetésekben.

Amint a mellékelt táblázatokon látható, az Európai Bizottság javaslata egyszerűen megemeli az éves kiadások plafonját a Koppenhágában megállapított értékekkel. A mezőgazdasági támogatások és a strukturális műveletek esetén a növelés fokozatos, évről-évre történik, a politika lépésről-lépésről való kiterjesztésének megfelelően. A belső politikák kiadási plafonja egyből megugrik, ezen a téren nincs átmenet. Tartalmaz ugyanakkor ez a rész egy új rublikát, az úgynevezett Schengen-alapot. Mint emlékezetes, az EU a sok tagjelölt által nem teljesen elragadónak talált bővítési ajánlat megédesítésére durván egymilliárd eurót ajánlott fel a külsőhatár-védelem megtámogatására. 2004-es árakon ez pontosan 951 millió euró a Tízeknek. Új szekcióba került a keleti atomerőművek biztonságossága tételére szóló pénz is, és azok a támogatások is, amelyek az intézményes és adminisztrációs struktúrák kiépítését segítik.

Az előcsatlakozási pénzek kiadási plafonját a mostani módosító javaslat nem emeli, de a későbbiekben ez változni fog, mert a Bizottság - a koppenhágai és brüsszeli csúcstalálkozón hozott döntéseknek megfelelően - növelni fogja a Romániának és Bulgáriának szóló támogatásokat, akár évi 40 százalékkal is 2004 és 2006 között (1228 millió euró a két országnak 2004-ben, és 1432 millió euró 2006-ban). Ugyanebből a keretből finanszírozzák majd a török előcsatlakozási programokat is, amelyek 2006-ra várhatóan megduplázódnak.

Forrás: Bruxinfo

Forrás: Európai Bizottság
A Huszonötök költségvetése 2004-2006-ra