Jasszer Arafat palesztin vezető pénteki közleményében beleegyezett, hogy kinevezzenek mellé egy miniszterelnököt. Ezzel megszűnne Arafat közel negyven évig tartó egyeduralma a palesztin politika fölött. A bejelentés azonban egyelőre csak jelképes értékű, mivel Arafat sem azt nem jelezte, hogy ki tölthetné be a miniszterelnöki tisztséget, sem azt, hogy mikor állítják fel az új kormányzati hivatalt, sem azt, hogy milyen hatáskörrel rendelkezik majd a miniszterelnök.

Az új palesztin kormányzati tisztség létrehozását mind az Egyesült Államok, mind Izrael többször szorgalmazta, mivel a két ország a közel-keleti béke és a demokratikus palesztin berendezkedés egyik legfontosabb elemének tartja azt. A legtöbb nyugati politikus ugyanis úgy véli, hogy a miniszterelnöki intézmény bevezetésével lehetne csak elérni, hogy ne Arafat kezében összpontosuljon minden kormányzati hatalom a palesztin területeken - írja a BBC.

Arafat az 1960-as évek eleje óta megkérdőjelezhetetlen palesztin vezető. Ezen változtathat az új tisztség bevezetése. A bejelentés jelentőségét azonban nagyban csökkenti, hogy Arafat eddig mindig ügyelt arra, hogy egyetlen helyettese és politikai ellenfele se szerezhessen túl nagy hatalmat a palesztin vezetésben.

Egyre több palesztin is úgy érzi pedig, hogy változásra lenne szükség, kellene valaki, aki a mindennapos politikai ügyekkel foglalkozik. Sok kritika éri ugyanis Arafatot a palesztin területeken uralkodó nagymértékű korrupció és politikai tehetetlenség miatt.