Az oroszok szerint haladás van az iraki tárgyalásokban

Igor Ivanov orosz külügyminiszter szerint jelenleg nincs semmi alapja katonai erő alkalmazásának Irak ellen, a fegyverzetellenőrök vezetőinek jelentése arra utal, hogy haladás történt tevékenységükben. Oroszország támogatja Franciaország javaslatát, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa március 14-én vitassa meg az iraki helyzetet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának üléséről Moszkvába visszatérve Ivanov kijelentette: Oroszország támogatja Franciaországnak azt a javaslatát, hogy a Biztonsági Tanács (BT) március 14-én vitassa meg az iraki helyzetet. Az orosz külügyek irányítója szerint Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője és Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója által a BT elé terjesztett jelentés egyértelműen haladást jelez a szakértők munkájában. Ivanov elmondta, hogy információi első kézből származnak.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Spanyolország és Bulgária pesszimista értékelést adott az ellenőrök munkájáról, hangoztatva, hogy az alapvető problémák nem oldódtak meg. A vita jelenlegi állása ugyanakkor azt jelzi, hogy a BT tagjainak többsége az iraki válság békés rendezését támogatja, mondta Igor Ivanov.

A szombati francia sajtó értékelése szerint a Biztonsági Tanácsban előterjesztett szakértői jelentések nyomán új esély csillant meg a bagdadi rezsim békés lefegyverzését szolgáló ellenőrzések folytatása előtt, s ez a párizsi diplomáciai erőfeszítéseket igazolja. A francia lapok egyöntetű elégedettséggel tudósítanak arról, hogy a világszervezet pénteki vitájában szokatlan módon nyíltszíni tapsot aratott Dominique de Villepin francia külügyminiszter állásfoglalása. Az ellenőrzés önmagát igazoló eredménye, hogy sikerült együttműködésre rászorítania a bagdadi vezetést, ami az ellenőrzés folytatásának szükségességét igazolja - mondta Villepin.

KAPCSOLÓDÓ CIKK