Milliók tüntetnek hétvégén Irak megtámadása ellen

Világszerte béketüntetéseket tartanak a hétvégén, ahova összesen sokmillió embert várnak a szervezők. A felvonulásokon az Amerikai Egyesült Államok iraki politikája és a tervezett háború ellen tiltakoznak a résztvevők. Budapesten is lesz békefelvonulás.

Emberek millióit várják szerte a világon, hogy részt vegyenek a kilátásban levő, USA által vezetett, iraki katonai támadás ellen tiltakozó tüntetéseken. A két legnagyobb demonstrációt New Yorkban és Londonban tartják, ahova több mint félmillió embert várnak. Lesz tüntetés többek között Berlinben, Párizsban, Rómában, Athénban, Dublinban, Amszterdamban, Budapesten, San Franciscóban, Torontóban és Fokvárosban is.

Londonban az ország eddigi legynagyobb háborúellenes tüntetését jósolják a szervezők. A brit miniszterelnök, Tony Blair népszerűsége csökken, amiért hűséges támogatója az irak elleni amerikai katonai akció terveinek.

Rómában szombat délelőtt megkezdődött az iraki háborút ellenző tömegtüntetés, amelyre a szervezők becslése szerint egymillió ember érkezett Itália legkülönbözőbb pontjairól.

Budapesten az Andrássy út melletti szervizúton vonulhatnak a béketüntetők a Liszt Ferenc tértől a Hősök teréig szombat délután. A felvonulás szervezője, a Civilek a Békéért nevű szervezet csak sokadik kérelem és módosítás kapott engedélyt a rendőrségtől a demostrációra, mivel a "közlekedés rendjének aránytalan akadályoztatására" hivatkozva többször elutasították őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK