Bagdad győzelemként ünnepli a tüntetéseket

Az Egyesült Államok fölött aratott győzelemként ünnepelte vasárnap az iraki sajtó a világszerte tartott hét végi béketüntetéseket, amelyek résztvevői tiltakoznak az Irak ellen tervezett háború ellen. "A világ négy táján milliók adtak hangot haragjuknak és annak, hogy teljes mértékben elutasítják az Egyesült Államok agresszióját Irak ellen" - jelent meg egy iraki lapban.

Az Al-Dzsumhúríja iraki kormánylap szerint a tüntetések jelszavai és céljai Irak győzelmét és az Egyesült Államok elszigetelődését fejezték ki. Az amerikai elszigetelődés érzékelhető volt már az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén is - írja a lap. Az ülés résztvevői meghallgatták az ENSZ-fegyverzetellenőröket vezető Hans Blix és Mohamed el-Baradei beszámolóját, akik szerint Bagdad előrelépést tett a leszerelés terén, de még nagyobb átláthatóságról kell tanúbizonyságot tennie.

"A nemzetközi sajtó rámutat az Egyesült Államok növekvő elszigetelődésére, az Irak elleni amerikai fenyegetések valódi céljaira, és a feltételezett tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos hazugságokra" - írta az al-Dzsumhúríja.

Az Irakban hatalmon lévő Baasz Párt szócsöve, az asz-Szaura szerint "az amerikai kormányzat kudarcot vallott, és a BT-ülés vereséget mért az Egyesült Államok agressziós logikájára a világ polgárainak közösségével szemben". A lap első oldalán fotókat közöl a londoni, berlini, kairói és damaszkuszi tüntetésekről, a február végére tervezett csúcstalálkozóra készülő arab országokat pedig olyan közös álláspont elfogadására szólítja fel, amellyel "túlléphetünk a múlt forgatókönyvein".

KAPCSOLÓDÓ CIKK