Elnököt választanak Ciprus görögök lakta részén

Ciprus görögök lakta részében az ellenzéki Taszosz Papadopulosz vezetett vasárnap kora este a exit poll-adatok szerint a reggel kezdődött elnökválasztáson. Ha véglegesnek bizonyul a menet közbeni összesítés eredménye, hogy Papadopulosz megkapta a voksok több mint 50 százalékát, akkor nem lesz szükség második fordulóra.
   

Az egyik felmérés alapján az ellenzéki Taszosz Papadopulosz a szavazatok 49 - 51,5, a másik exit poll-felmérés szerint 49,4 - 51,4 százalékát szerezte meg. A jelenlegi elnök, Gláfkosz Kleridesz támogatottságát mindkét felmérés 35,8 - 42 százalékra tette.

A göröglakta ciprusi rész államfője 1993 óta Gláfkosz Kleridesz, aki 1998-ban másodszor is nyert. A mostani választáson a 82 éves Klerideszen kívül az ellenzék vezetőjének, a 69 esztendős Taszosz Papadopulosznak és a hatvanéves Alekosz Markidesz ciprusi főügyésznek adnak esélyt.

A Reuters szerint a választás előtti felmérésekben a keményvonalúnak tartott Papadopulosz vezetett. Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a voksok 50 százalékát plusz egy szavazatot, egy hét múlva, február 23-án újabb fordulót tartanak.

A sziget 1974-ben szakadt ketté, amikor az északi részen élő török kisebbség védelmére hivatkozva török csapatok szállták meg Ciprus egy részét. Azóta az ENSZ katonái biztosítják a határt a sziget két része között, és két egymástól független államra szakadt Ciprus. Ennek ellenére az északi rész függetlenségét sehol sem ismerik el a világon, Ciprus vezetésének a déli, görög kormányt ismeri el a világ.

Az EU sürgeti a kettészakadt sziget egyesítését. Korábban felmerült, hogy az ország addig nem lehet az Unió tagja, amíg megosztott. A görög kormány azonban bejelentette: megvétózza a bővítést, ha Ciprus kimarad a tagfelvételből. Az EU 2003 februárjáig adott időt a görög és török közösség vezetőinek, hogy sikeresen lezárják az újraegyesítésről folyó tárgyalásokat. Bár az uniós határidő nem szab végleges időpontot, a tárgyalások sikertelensége esetén előfordulhat, hogy a sziget török megszállás alatt lévő része nem lesz EU-tag. Rauf Denktas, a ciprusi törökök vezetője január végén közölte, inkább lemond, de soha sem fogja aláírni a békét a görögökkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK