Észak-Korea rajongva ünnepelte vezére születésnapját

Nemzeti ünneppel, parádéval, a vezérről elnevezett virágokkal, koncerttel és tűzijátékkal emlékeztek meg országszerte Kim Dzsong Il 61. születésnapjáról Észak-Koreában vasárnap. A pompás ünnepséget annak ellenére megtartották, hogy az ország kritikus gazdasági helyzete miatt a lakosság nagy része éhezik. A Phenjani vezetés október óta, amióta bejelentette atomprogramjának folytatását, szóban már harcban áll az Egyesült Államokkal. A sajtó ezért Amerika-ellenességre szólította fel a helyieket.

Nemzeti ünnepet tartottak vasárnap Észak-Koreában, mivel az ország vezetője Kim Dzsong Il 61 éves lett. Az ország lakosai már hosszú ideje arra készültek, hogy méltó módon ünnepelhessék meg országuk első emberének születésnapját.

Kedden például 50000 ember gyűlt össze a fővárosban, hogy együtt nyilvánítsák ki azon véleményüket, mely szerint Kim Dzson Il a Nagy Vezér. A hadsereg vezetői az elnököt magasztaló verseket szavaltak, és óriási tűzijátékokat szerveztek. Az ünneplés részeként virágkiállítást rendeztek, ahol a különböző kormányhivatalok és katonai egységek munkatársai azon versengtek, hogy a vezérről elnevezett Kimdzsongilia nevű virágból ki tudja a legszebb csokrot elkészíteni. Az alkalmi virágkötők összesen 30000 szál "vezér-virágot" használtak fel. A hivatalokban dolgozók emellett elzarándokoltak Kim Dzsong  szülőhelyére, hogy megtekintsék azt a fából készült kunyhót, ahol vezérük született. (Nyugati történészek ugyanakkor úgy vélik a politikus Oroszországban született.)

Kim Dzsong apja 1994-ben bekövetkezett halála után lett az ország első embere és az eltelt időben hatalmas személyi kultuszt építetett ki maga köré. Három éve azonban visszavonult a közélettől.  Japán sajtóértesülések szerint észak-koreai vezető 21 éves fiát, Kin Dzsong Csult készíti fel arra, hogy majdan az örökében lépjen a KNDK élén.

Az ünneplést az idén beárnyékolja az, hogy az ország atomprogramja folytatásáról szóló októberi bejelentése óta válság alakult ki Észak-Korea és az Egyesült Államok között. A múlt héten a program befejezésére szólította fel a phenjani vezetést az ENSZ Biztonsági Tanácsának küldöttje is. A konfliktus miatt az ünnepség alatt számos Amerika-ellenes felhívást tettek közzé.

A Rodong Szinmun című észak-koreai központi kommunista pártlap ünnepi száma szerint - amelyet a Yonhap dél-koreai hírügynökség idéz - az Egyesült Államok a háború szélére akarja sodorni a Észak-Korea atomprogramja körüli vitát, ezért van szükség a hadsereg éberségére és az amerikai imperialistákkal szembeni ellenséges érzületek fenntartására

KAPCSOLÓDÓ CIKK