Terrorizmus miatt emeltek vádat az ellen a venezuelai férfi ellen, akinek poggyászában egy kézigránátot találtak csütörtökön a Gatwick repülőtéren. Rahaman Alan Hazil Mohamed hétfőn áll bíróság elé Londonban.

A brit rendőrség terrorizmussal vádolja azt a férfit, aki a gyanú szerint éles kézigránátot csempészett fel a British Airways Caracas-London közöt közlekedő menetrendszerinti járatára. A 37 éves venezuelai Rahaman Alan Hazil Mohamed hétfőn áll bíróság elé Londonban, egyrészt terrorista cselekmény elkövetése céljából tartott eszköz- valamint életveszélyes robbanóanyag birtoklásának, illetve veszélyes eszköz brit repülőgépen való szállításának vádjával - jelentette a BBC.

A férfi csütörtökön érkezett Londonba Venezuelából. A férfinak a repülőgép csomagterében elhelyezett poggyászából került elő a kézigránát a Gatwick repülőtéren. A repülőteret a robbanószerkezet felfedezése után biztonsági okokból több órán keresztül zárva tartották, a nemzetközi járatok nem indultak, az utasok nagy része szállodában volt kénytelen eltölteni az éjszakát.

A British Airways azonnal vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy a gránát hogy csúszhatott át a biztonsági ellenőrzésen, amely során a gépek csomagterébe kerülő valamennyi poggyászt átvilágítanak. A társaság ezzel egy időben törölte caracasi járatait is.

Múlt kedd óta példátlan biztonsági intézkedések vannak érvényben Londonban, és főleg a nagy brit repülőterek környékén. Heathrow-t páncélosokkal megerősített katonai alakulatok őrzik, olyan hírszerzési adatok alapján, hogy az al-Kaida terrorhálózat rakétával megpróbál lelőni egy utasszállító repülőgépet. A hatóságok ugyanakkor közölték: semmi jele annak, hogy a gránáttal utazó férfi kapcsolatban lenne az al-Kaidával, a 2001. szeptember 11-ei amerika ellenes merényletekért felelősnek tartott terrorcsoporttal.