Az AIDS végzett egy malawi miniszter három gyerekével

Három gyermekem lett az AIDS áldozata - mondta Malawi fölművelésügyi minisztere, abban a délkelet-afrikai országban, ahol szinte minden tabunak számít, ami az AIDS-szel kapcsolatos. A miniszter szerint káros ez a titkolózás, amit az országban tapasztal, ezért tette nyilatkozatát, amiben azt is megemlítette, hogy minisztériumában is sok áldozatot szedett ez a betegség.

Thengo Maloya, Malawi föld- és lakásügyi minisztere néhány nappal ezelőtt bejelentette: három gyermekét vesztette el az AIDS miatt. "Ennyi idős korában az ember azt gondolja, hogy a gyerekei gondozzák majd, ha megöregszik, és halálakor eltemetik. Ehelyett nekem kellett eltemetni három gyermekemet" - mondta a miniszter egy AIDS-szel foglalkozó kétnapos konferencián.

A miniszter emellett beszámolt arról is, hogy a betegség a minisztériumban is sok áldozatot szedett. "Annak ellenére, hogy a halálesetek okát elhallgatják, és a gyógyíthatatlan betegséget titkolózás övezi, becsléseim szerint a minisztérium munkatársai közül körülbelül százan haltak meg AIDS-ben az elmúlt hat év alatt" - mondta a miniszter, aki azt is hozzátette: munkatársai közül jelenleg is többen küzdenek a HIV-vírussal, sőt sokan már az AIDS miatt nem tudják ellátni feladataikat. "Ezért vagyok nagyon szomorú, és ezért kérek mindenkit, hogy változtassa meg a hozzáállását ehhez a betegséghez, ne legyen többé tabu az AIDS" - mondta Maloya.

Az AIDS tavaly 3 millió ember életét követelte, csak Afrikában 2,2 millióan haltak bele a betegségbe. Az ActionAid nevű szervezet jelentéséből kiderül: a csecsemő- és gyermekhalálozások száma Afrikában megdöbbentő módon emelkedik. A fekete kontinensen az átlagéletkor az utóbbi két évtizedben 15 évvel csökkent, ami az AIDS egyenes következménye.