Megszületett az első olyan ítélet, amelynek vádlottját azért állították bíróság elé, mert köze lehetett a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadásokhoz. Németországban ítéltek börtönbüntetésre egy marokkói férfit, mert megállapították, hogy bűnrészese volt a terrorakciónak, és kapcsolatban állt a terroristákkal.

A hamburgi bíróság 15 éves börtönbüntetésre ítélt egy 28 éves marokkói diákot, miután bizonyítottnak látta, hogy a férfinak köze volt a 2001 őszén az Egyesült Államokban, a World Trade Center ellen végrehajtott terrortámadásokhoz. Munir al Motasszadek az első ember a világon, akit a szeptember 11-i események miatt ítéltek el.

A marokkóira a megállapított bűncselekményért a Németországban kiszabható maximális büntetést mérték, pontosan annyit, amennyit az ügyészség kért. A bíróság az ítélet ismertetésekor azt mondta, hogy a bizonyítékok alapján megállapítható: a férfi bűnrészese annak a terrorakciónak, amely 3000-nél több ember halálát okozta, valamint kapcsolatban áll egy nemzetközi terrorszervezettel.

A per tavaly októberben indult Hamburgban, a férfi folyamatosan ártatlannak vallotta magát. Azt viszont nem tagadta, hogy ismerte Mohamed Attát, az egyik öngyilkos merénylőt, a terrorcselekmények elkövetőinek feltételezett vezetőjét és az al-Kaida hamburgi terrorista sejtjének többi tagját. Tagadta azonban, hogy tudomása lett volna az Egyesült Államok elleni támadások tervéről.